Obavijesti

Tech

Komentari 314

Izračunali su: Teslin auto će se na kraju ipak zabiti u - Zemlju!

Izračunali su: Teslin auto će se na kraju ipak zabiti u  - Zemlju!
1

Teslin auto juri svemirom i očekivalo se da će u orbiti oko Sunca ostati zauvijek, ali analiza njegove putanje pokazuje da bi se mogao zabiti u atmosferu Zemlje, ali dovoljno daleko u budućnosti da ne brinemo

VIDEO

Teslin crveni Roadster u budućnosti bi svoj samotni put kroz svemir mogao završiti tamo gdje je i počeo - sudarom sa Zemljinom atmosferom, otkrili su novi izračuni znanstvenika sa Sveučilišta u Torontu. 

Nakon što je poletio na raketi Falcon Heavy, automobil se sada nalazi oko tri milijuna kilometara od Zemlje, a očekivalo se da bi u svemiru mogao ostati zauvijek. Međutim, simulacije pokazuju da će ovo svemirsko tijelo skončati svoj put puno ranije. 

- Tesla će vjerojatno udariti u Zemlju kroz nekoliko desetaka milijuna godina - rekao je Hanno Rein, piše National Geographic. Rein je s kolegama napravio simulacije puta kojim će proći automobil koji je već klasificiran kao svemirsko tijelo. Radi se o procjeni koja pokazuje da će orbita presijecati putanje Zemlje i Marsa i da će bliski susreti s planetima mijenjati smjer automobila. To cijelu stvar čini težim za predvidjeti, ali uz dovoljan broj simulacija, može se doći do najvjerojatnijeg scenarija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Na putu prema zvijezdama: Teleskop 'ulovio' Muskov auto
Na putu prema zvijezdama: Teleskop 'ulovio' Muskov auto

Njihov izračun tako pokazuje da autu preostaje "samo" par desetaka milijuna godina kruženja svemirom. Zna se da će 2091. proći kraj nas i to između Zemlje i Mjeseca i moći će se vidjeti teleskopom. Takvih će susreta biti dosta, no kasnije će stići i bliski prolasci kraj Venere i Marsa, a svaki taj susret promijenit će orbitu automobila. 

I dok su izgledi za sudar s Marsom praktično nikakvi, šest posto je vjerojatnosti da bi se auto mogao zabiti u Zemlju za milijun godina. Za tri milijuna godina izgledi će porasti na 11 posto, a Rein pojašnjava da vjerojatnost udara raste s vremenom. 

Zadnji pogled na Teslin auto: Nova stranica zna gdje je sada
Zadnji pogled na Teslin auto: Nova stranica zna gdje je sada

S njegovom procjenom slaže se i Renu Malhotra sa Sveučilišta u Arizoni koji je pojasnio da se auto sada ponaša kao i svaki prirodni objekt otprilike iste veličine. U Zemljinu atmosferu nekoliko puta godišnje ulete objekti takve veličine i takvi su sudari prilično neznačajni, kaže Malhotra. Međutim, on vjeruje da će najvjerojatniji kraj za automobil biti sudar sa Suncem i to već za par milijuna godina. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 314
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle