Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izraelska letjelica srušila se na površinu Mjeseca zbog kvarova

None Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 2

Beresheet, čije ime u prijevodu s hebrejskog označava biblijsku frazu "u početku" putovao je kroz svemir sedam tjedana u više orbita oko Zemlje, a prošlog je tjedna ušao u gravitaciju Mjeseca

Izraelska svemirska letjelica Baresheet srušila se na površinu Mjeseca u četvrtak nakon niza tehničkih kvarova tijekom slijetanja, čime je okončan povijesni izraelski pokušaj kontroliranog slijetanja na površinu Mjeseca.

Bespilotna letjelica povremeno je imala problema s kvarom motora i komunikacijama tijekom 20-ak minuta slijetanja, kazao je tim podrške.

People react as they observe Israeli spacecraft, Beresheet's landing on the moon, outside the control room at Israel Aerospace Industries (IAI) site in Yehud | Autor: AMIR COHEN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: AMIR COHEN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Beresheet, čije ime u prijevodu s hebrejskog označava biblijsku frazu "u početku" putovao je kroz svemir sedam tjedana u više orbita oko Zemlje, a prošlog je tjedna ušao u gravitaciju Mjeseca.

Posljednjim manevrom u srijedu svemirska letjelica je ušla u usku eliptičnu orbitu  oko Mjeseca, koja je udaljena između 15 i 17 kilometara od površine Mjeseca. Nakon toga je uslijedio razočaravajući kraj.

Zasad su samo tri zemlje uspjele izvesti "meko" slijetanje na površinu Mjeseca. To su Sjedinjene Države, Sovjetski Savez i Kina.

Komentari (36)
  • za vas gore nema ničega. zlata, lijekova, dijamanata niti keša. samo kamenje. kada su to vidjeli-srušili letjelicu da ne troše gorivo i za povratak.

    11. 4. 2019,   23:52
  • Hebi ga, mjesec nije obećana zemlja.

    11. 4. 2019,   23:26
  • Da su koristili američku tehnologiju ... da ne kažem "nacističku" ... od prije pedeset godina, moglo je biti i "meko" ... slijetanje, naravno ...

    12. 4. 2019,   04:46