Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izvantjelesna iskustva: Izašli iz tijela, vidjeli anđela i malo pojeli

None Foto: Fotolia

Nastojeći rekreirati san sv. Ilije iz Biblije, dobrovoljci na američkom Institutu uspjeli su doživjeti lucidno stanje, izaći iz fizičkog tijela, pronaći anđela u sobi pa i pojesti

Izvantjelesna iskustva mogla bi biti samo lucidni snovi, poručuju američki istraživači. Od 30 dobrovoljaca tražili su da rekreiraju biblijske snove o anđelima. Tijekom tih snova, od 11. studenog do 11. prosinca stručnjaci su ih podučavali kako ući u san i kontrolirati fazu "odvajanja od tijela". Učili su ih i kako odvojiti sebe od sna i tada svjesno izaći iz svog fizičkog tijela te potražiti anđele u domu. U tom periodu, 24 od 30 ispitanika tvrde da su doživjeli barem jedan lucidni san ili polubudno stanje.  

- Ako je volonter mogao doživjeti osjećaj odvajanja od tijela, morao je pokušati pronaći anđela u svojoj sobi i potom pojesti nešto kako bi se točno reproducirao san Ilije proroka iz Biblije - objavili su s Istraživačkog centra za izvantjelesna iskustva u Los Angelesu. To je dio o proroku Iliji koji je zaspao pod drvetom u šumi nakon što se molio za svoju smrt, a potom ga je anđeo probudio i dao mu kruh i vodu. Ilija je uzeo darove i ponovno zaspao. Ako nisu uspjeli "prizvati" ovu istu priču, zamolili su ih da pokušaju ponovo. Prema istraživanju, 15 od 24 sanjača tvrde da su uspjeli. Devet od 15 njih kažu da su sanjali i anđela i hranu. Šest ostalih tvrde da su vidjeli samo anđela. 

- To se može postići s visokim stupnjem samouvjerenosti - tvrde istraživači u svom izvješću. 

- Nakon što sam se probudio drugi put osjetio sam da se definitivno nešto drugačije desilo. Vibracije su bile vrlo jake i znam da je moje disanje postalo dublje i teže. Pokušao sam levitirati i dobio sam dojam da sam van svog tijela. Pomislio sam 'to je to' i odmah krenuo tražiti anđela. U kutu moje sobe, definitivno se osjetilo kao da je tamo. Tražio sam od anđela bilo kakve informacije, a on mi je rekao da je Gabrijel! Izgledao je kao tradicionalni anđeo, velik i s krilima. Potom sam krenuo potražiti hranu, pronašao jabuku u kuhinji i zagrizao - ispričao je jedan dobrovoljac. 

Bit ovog stanja, lucidnih snova ili astralne projekcije, je da potpuno svjesna osoba shvati da je izvan svog fizičkog tijela. To stanje jednako je stvarno u terminima percepcije i shvaćanja, no u tim iskustvima mogu doživjeti puno intenzivnije podražaje nego u stvarnosti. Ljudi mogu hodati, dodirivati, čuti, vidjeti, doživjeti radost ili bol te još puno toga. Neki mogu i letjeti, hodati kroz zidove pa čak i pretvoriti se u druga bića. 

U usporedbi s ovim, sva druga iskustva zabave, uključujući kompjutorske igrice pa čak i droge, izgledaju kao dječja igra. No ovakva stanja mogu se iskoristiti i za praktične ciljeve i pretvoriti se u osobni razvoj. Npr. sanjači se mogu razvijati kreativno i umjetnički, ostvariti svoje želje ili usavršiti određene vještine, a to je samo vrh ledenog brijega, poručuju iz Istraživačkog centra. Osnivač ovog centra Michael Raduga napisao je i knjigu "Škola izvantjelesnog putovanja", a s ovim istraživanjem želio je poručiti da ovo stanje, uz vježbu, mogu postići svi, piše Daily Mail

Jedan od dobrovoljaca svoje iskustvo je opisao: Probudio sam se pokušavajući skinuti slušalice, no brzo sam shvatio da ih nemam. Fokusirao sam se na anđela za kojeg sam osjetio da je iza vrata i naprasno ih otvorio. No anđeo nije bio tamo, ali moja baka je. I spavala je u stolici. Okrenuo sam se njoj leđima i pokušao zamisliti anđela umjesto bake i tada se okrenuo...Moja baka je i dalje spavala, ali s velikim sivim krilima pritisnutim između njenih leđa i stolice. 

Komentari (18)
  • to je nesto najljepse i svakako je dar... ako ne mozes drukcije vidjeti voljene kojih nema, onda mozes na taj nacin. i baš mi se sviđa vjerovati u to. :)

    25. 12. 2011,   15:41
  • Blago nama koji znamo. Uzalud je objašnjavati skepticima, uzalud dokazivati agnosticima, svatko ima pravo na izbor; vjerovati ili negirati. Vjerujem da je lakše negirati ono što je van dosega percepcije racija.Mir i dobro svima.

    27. 12. 2011,   10:01
  • e da ste još napisali kako se može to postić....brijem da bi cijeli život samo spavao

    25. 12. 2011,   16:04