Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izvantjelesna iskustva nastaju zbog pobrkanih signala mozga

None Foto: Fotolia

Poremećaj u radu parijetalnog i frontalnog režnja u mozgu rezultira isprekidanim osjetilnim signalima koji stvaraju halucinacije o lebdenju iznad vlastitog tijela

Brojna svjedočanstva ljudi o izvantjelesnim iskustvima u operacijskoj dvorani toliko su detaljno opisana da se čak smatraju dokazima o postojanja života nakon smrti. Znanstvenici su osporili mit o prirodi takvih iskustava uz pomoć računala, skenera i kamera. Vjeruju da se spiritualne dimenzije stvaraju nakon što se u mozgu isprepletu signali iz centara za osjet.

Istraživačka ekipa sa Sveučilišta Ženeva napravila je avatare, računalne verzije tijela dobrovoljaca. Testirali su njihova osjetila koristeći se naprednom 3D tehnologijom, tako da su oni pomislili kako su njihova virtualna tijela zapravo stvarna. Ispitanici su bili vrlo zbunjeni virtualnim i stvarnim doživljajem sebe. 

Zbog osjeta vida i dodira ispitanici su izgubili dodir sa stvarnošću, objasnio je voditelj istraživanja profesor Olaf Blanke. Povjerovali su da je avatar njihovo vlastito  tijelo i zato je došlo do djelomičnog izvantjelesnog iskustva. Objašnjenje za to nije duhovno, već isključivo znanstveno, koje je nastalo pobrkanom percepcijom osjetila u mozgu, tvrdi on.

Tako prilikom oštećenja parijetalnog i frontalnog režnja mozga mogu nastati halucinacija o lebdenju iznad vlastitog tijela i priviđanja tunela sa svjetlošću. Izvantjelesna iskustava osim za vrijeme operacija bilježe se i u vrijeme sna te tijekom korištenja opojnih droga, jer i tada dolazi do zbunjivanja mozga isprekidanim signalima različitih osjetila.

Komentari (2)
  • a ma nemoj....:)

    18. 2. 2011,   13:08
  • Leti leti daleko

    27. 2. 2011,   10:07