Obavijesti

Tech

Komentari 111

Izvanzemaljci ne moraju ni doći tu: Mogu nas uništiti porukom

Izvanzemaljci ne moraju ni doći tu: Mogu nas uništiti porukom
1

Dvojac sa Sveučilišta Havaja kaže da bi se trebali čuvati poruka potencijalnih izvanzemaljaca koje bi mogle lako razoriti život kakav znamo, ali kažu i kakve bi poruke trebali slati

VIDEO

Izvanzemaljci bi mogli izazvati pravu apokalipsu na Zemlji, a čak nas ne bi morali ni posjetiti. Nova studija pokazuje da bi mogli uništiti život kakav znamo običnim slanjem poruka koje bi mogle skrivati opasnu umjetnu inteligenciju. 

Istraživači s Havaja objavili su novi rad u kojem upozoravaju na poruke i manjak opreza u tome kako ćemo ih pročitati. Analizirali su kako bi mogli pročitati i protumačiti potencijalne poruke koje bi nam stigle iz svemira i zaključili da je nemoguće otkriti je li poruka opasna prije nego je otvorimo - te da je potencijalna opasnost tolika da bi najsigurnije bilo odbaciti takve poruke bez čitanja. 

Michael Hippke i John G. Learned kažu kako nije vjerojatno da bi bilo koja izvanzemaljska civilizacija imala zle namjere, ali da nije moguće predvidjeti što bi nam poručili i da je izbjegavanje najsigurniji scenarij. Napominju kako je nekoj izvanzemaljskoj civilizaciji jeftinije poslati poruku kojom bi nas istrijebili umjesto slanja svemirskih brodova. 

U svom radu navode jednostavne načine kojima bi poruka iz dalekog svemira mogla ugroziti svijet. Jednostavno bi mogli reći da će uništiti naše sunce, što bi vjerojatno izazvalo kaos iako poruka nije točna ili bi moglo polako razoriti svijet. Tu je i niz drugih rješenja, pa bi nam tako mogli poslati virus koji će razoriti sve mreže na Zemlji kad se otvori ili umjetnu inteligenciju koja lakoćom može zagospodariti svim informatičkim sustavima. 

Sugeriralo se da bi potencijalne poruke iz svemira trebale proći dekontaminaciju, ali dvojac navodi da je praktično nemoguće ukloniti opasnost. Kao jedno rješenje navodi se 'zatvor' za takve poruke, pa ako bi netko poslao umjetnu inteligenciju ona bi mogla biti otvorena na sigurnom prostoru, poput Mjeseca. Međutim, čak i tada bi napredne umjetne inteligencije mogle lako doći u svijet na načine koje ne možemo ni pojmiti. Najjednostavniji primjer su lijekovi ili tehnologije koje nam se nude kao "rješenje", a skrivaju opasnost. 

U svom radu također napominju i kakve bi poruke mi trebali slati prema van. Tako naglašavaju da ne bi smjeli slati nikakav kod. Poruke bi trebali ograničiti na tekst, slike, enciklopedijske podatke ili glazbu te da za dešifriranje naših poruka ne bi trebalo biti potrebno napredno računalo, prenosi Daily Mail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama