Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ja sam prva žena kojoj su bubreg vadili kroz vaginu'

None Foto: BaltimoreSun 4

Američki liječnici su prvi put u povijesti uspjeli izvaditi bubreg 48-godišnjoj donorici kroz vaginu. Oporavak je brži i manje bolan, a ožiljci minimalni

Kirurzi američkog centra za transplantacije pri bolnici Johns Hopkins u Baltimoreu prije pet dana su izvadili 48-godišnjoj donorici Kimberly Johnson bubreg kroz vaginu. To je prvi put da ženi vade organ na taj način. Razlika od sadašnjih zahvata je u tome što u vagini naprave malen rez i bubreg izvade, a da tijelo pacijentice poslije ne nagrđuje velik ožiljak, a i sam oporavak nakon operacije je brži i manje bolan. Nakon zahvata na trbuhu ostanu tri ožiljka veličine zrna graška. Kroz otvor u pupku liječnici su provukli kameru, dok su im druga dva poslužila za uvođenje instrumenata potrebnih za operativni zahvat. Bubreg su odvojili te ga još u tijelu spremili u plastičnu vrećicu. Paketić su provukli kroz rez na vaginalnom zidu te uzicom izvukli van. Zahvat je trajao tri i pol sata. Kimberly je bubreg darovala bolesnoj nećakinji Jennifer Gilbert (23).
- Ne boli ništa više od vađenja zuba - prokomentirala je Kimberly koja je iz bolnice izašla 24 sata nakon operacije, dok kod standardnih zahvata donori ostaju u bolnici dva do tri dana.
- Vađenje bubrega kroz prirodni otvor je puno bolja varijanta za pacijenta jer je oporavak brži. Bubreg smo uspješno implantirali nećakinji i obje se dobro oporavljaju - kazao je Robert Montgomery, voditelj odjela za transplantacije.

Komentari (8)
  • vagina inače svašta trpi pa će i to.

    4. 2. 2009,   12:45
  • oće muškima isto kroz vaginu presađivati???!!

    4. 2. 2009,   12:49
  • auuuuuu... nedam svoju vaginu... svaka čast medicini, al ovo mi je... (dajte nabavite smajliće, treba mi sad onaj koji beeeelji oći)....

    4. 2. 2009,   12:54