Obavijesti

Tech

Komentari 17

Japanski satelit Hayabusa 2 mora "uloviti" super-asteroid

Japanski satelit Hayabusa 2 mora "uloviti" super-asteroid
1

Put dugačak više od pet milijardi kilometara satelit Hayabusa 2 počeo je još 2014. Vrijedan je 260 milijuna dolara. Hayabusin cilj je uhvatiti i sletjeti na asteroid Ryugu

VIDEO

Japanska svemirska agencija JAXA lansirala je satelit Hayabusa 2 opremljen projektilom. Cilj mu je 2018. “uloviti” asteroid Ryugu, ispaliti u njega raketu i uzeti uzorke asteroida.

Put dugačak više od pet milijardi kilometara satelit Hayabusa 2 počeo je još 2014. godine. Veličine je hladnjaka, a vrijedan je 260 milijuna dolara. Hayabusin cilj je uhvatiti i sletjeti na asteroid Ryugu, koji je širok 980 metara. Ryugu je asteroid C-tipa, a označen je tako zbog velikih količina molekula ugljika koje sadrži. Do njega satelit pokreću motori koji stvaraju potisak s ubrzavanjem iona.

- Zbog takvog potiska, Hayabusa 2 kreće se ekstremno brzo, od 30 do 40 kilometara u sekundi - rekao je Francisco Diego sa Sveučilišta u Londonu. Kad satelit dođe do asteroida, 2018., tad će u njegovu površinu ispaliti projektil, a na njemu se planira zadržati 18 mjeseci.

- Kad ispali projekt, na asteroidu će se stvoriti krater, a u svemir će se dići oblak materijala od kojeg je napravljen asteroid. Tako bi se prikupili uzorci asteroida te se tad satelit vraća na Zemlju - objasnio je Diego.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim ispaljivanja projektila znanstvenici planiraju na površinu asteroida pustiti mala robotska vozila kako bi još detaljnije mogli proučiti strukturu i kemijski sastav asteroida. Japanski znanstvenici koji su lansirali satelit tvrde da je unutrašnjost asteroida bila manje izložena vremenskim prilikama i toplini koje vladaju u svemiru.

Nadaju se da će na taj način uspjeti odgovoriti na fundamentalna pitanja o svemiru i nastanku života na Zemlji. Iako je misija Hayabusa 2 naišla na mnogobrojne probleme, u četvrtak su iz Japanske svemirske agencije potvrdili kako je satelit uspješno prošao kraj Zemlje te da je “dobrog zdravlja”. Za oko tjedan dana trebao bi ući u ciljanu orbitu, a nakon što obavi misiju, na Zemlju bi trebao krenuti 2020. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle