Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Je li moguće, dizel nikad više neće biti jeftiniji od benzina?

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dizel je jako poskupio u cijelom svijetu jer su se rafinerije modernizirale i preorijentirale na takozvane bijele proizvode, na kojima pokušavaju stvoriti višak vrijednosti, navodi Davor Štern

Dizel je na hrvatskim benzinskim pumpama u posljednjih nekoliko tjedana, nakon deset godina i drugi put u povijesti, skuplji od benzina. No, čini se da bi dizel mogao i ostati skuplji, jer se globalno naftno tržište dramatično mijenja

Rafinerije se, naime, okreću preradi lakših goriva, najveći potrošači poput brodara okreću se dizelu, a jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte, Iran, nalazi se pod sankcijama.

I TO ZA 20 LIPA PO LITRI Novi pad cijena goriva: Litra benzina još jeftinija od dizela

Ipak, dizelaši još uvijek troše manje goriva

 - Dizel je jako poskupio u cijelom svijetu jer su se rafinerije modernizirale i preorijentirale na takozvane bijele proizvode, na kojima pokušavaju stvoriti višak vrijednosti. To znači da je na tržištu više benzina i manje dizela, a manje dizela uz isti broj potrošača mora značiti njegovo poskupljenje -  rekao je za Tportal Davor Štern, dugogodišnji direktor u Ini te naftni konzultant.

Ipak, napominje da ova razlika u cijeni ipak neće smanjiti ekonomičnost dizelaša, jer oni u pravilu troše manje goriva od benzinaca.

DIZEL SKUPLJI OD BENZINA Ovo je početak kraja dizelaša? Već sad se benzinac više isplati

Na pitanje hoće li benzin ostati jeftiniji od dizela i u budućnosti i što će to značiti za gospodarstvo, Štern navodi da je udar na cijene moguć, i to u cijelom svijetu.

- Proces poskupljenja će diktirati pomorski promet. Zašto? Zato što velike brodarske kompanije, koje sada koriste teško gorivo s puno sumpora, prelaze na lakše vrste goriva poput dizela. Kada brodari masovno krenu koristiti dizel, mogu se očekivati nova poskupljenja - kaže Štern za tportal. 

Može se očekivati novo poskupljenje svih vrsta goriva

Dodaje i kako se efekti prelijevanja cijena još uvijek ne osjećaju zato što je zasad tržište dobro opskrbljeno gorivom, zalihe su globalno gledano dobro popunjene, ali neće vječno ostati tako.

FILE PHOTO: Traffic signs which ban diesel cars are installed by workers at the Max-Brauer Allee in downtown Hamburg VAL SE ŠIRI NA EUROPU Kraj jedne ere: Sve je veći broj tvrtki koje odustaju od dizela...

- Osjetit ćemo efekte američkih sankcija na Iran i na osam zemalja koje za sada privremeno uvoze iz Irana. Ta zemlja snabdijeva velik dio cijelog globalnog tržišta naftom, pa ako se sankcije nastave, može se očekivati novo poskupljenje svih vrsta goriva - navodi Štern. 

Komentari (87)
  • U Njemackoj je Dizel konstantno jeftiniji,pa ispada da se ta modernizacija odnosi samo na Hrvatsku!!

    8. 11. 2018,   10:41
  • Da biti će skuplje? A kako to da sam u subotu došao sa puta i u Sloveniji, Italiji, Francuskoj i Španjolsko je jeftiniji samo mi to objasnite. Ili je teže doći do nas pa je odmah skuplji prijevoz te vrste goriva. Lopovi kradete, lažete, varate i smrdite.

    8. 11. 2018,   11:40
  • Što se tiče gospodina Šterna sve njegove opservacije o kretanju cijena goriva do sada su se pokazale podjednako točne ko Vakuline prognoze. Toliko o tome.

    8. 11. 2018,   11:30