Obavijesti

Tech

Jedina stvar koju vam nitko ne može oduzeti je obrazovanje

Jedina stvar koju vam nitko ne može oduzeti je obrazovanje
1

Glavni urednik 24sata Goran Gavranović rekao je kako se 24sata zalažu za reformu obrazovanja i već 1000 dana svakodnevno inzistiraju na temama koje se tiču hrvatskog školstva

VIDEO

Obrazovanje je jedina stvar koju vam nitko nikad ne može oduzeti. Tim riječima je Goran Gavranović, glavni urednik 24sata objasnio zašto se 24sata zalaže za reformu obrazovanja i zašto inzistiramo na toj važnoj društvenoj temi.

- Ovu smo naslovnicu objavili prije gotovo tri godine i njome smo počeli veliku medijsku kampanju "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska". Svakodnevno smo donosili priče malih genijalaca, njihovih učitelja, profesora, ravnatelja, ljudi koji su od svojih učionica i škola napravili prava mala čuda - kaže Goran Gavranović.

>>> Najavite svoj dolazak na konferenciju "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" ovdje

Pokretanje videa...

00:43

Neki od tih nastavnika, poput Marlene Bogdanović, u svoje su učionice davno prije službene reforme donijeli nove tehnologije. Drugi, poput Danijela Vrbanca, već godinama preporučuju, ali i primjenjuju u svakodnevnom poslu, drugačiji pristup današnjim generacijama učenika. Više im nije dovoljno "ulijevati" u glavu činjenice i listati s njima udžbenike. Današnje generacije zahtijevaju sveobuhvatni pristup temama koje proživljavaju u svakodnevici - kroz znanstveni, analitički, humani pristup - i to im treba prezentirati kroz medije koje oni koriste i koje će koristiti cijeli svoj život. Voditelji programa poput Gimnazije održivog razvoja u Splitu, ili Srednje poljoprivredne škole ‘Matija Antun Reljković’ iz Slavonskog Broda već su u kurikulume ugradili znanja koja će njihovim učenicima omogućiti da stvaraju nove vrijednosti jednom kad se zaposle.

- Uglavnom su to učinili na pogon ljubavi i entuzijazma. Sustav im u tome nije pomagao - ističe glavni urednik 24sata. Nažalost, reforma obrazovanja postala je tek politički instrument interesnih skupina, umjesto da postane polazna točka novog, naprednijeg i sigurnijeg društva. Nastavnici su potplaćeni i zatrpani obvezama koje ih udaljuju od rada s učenicima, djeca u školu dolaze nezainteresirana i uglavnom ne dobivaju poticaj da su svi vrijedni uspjeha i da će im se trud isplatiti. Roditelji su očajni dok gledaju kako im djecu guta nepravedan i prespor sustav, te se sve češće odlučuju za - odlazak.

I zato se 24sata zalažu za reformu obrazovanja i već 1000 dana svakodnevno inzistiraju na temama koje se tiču hrvatskog školstva. Konferencija "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" još je jedan korak prema tome.

Partneri konferencije su FOI, WBAF, Obrtnička komora Zagreb, e-student, Raiffeisen banka, Vipnet, HEP, INA i Hrvatska pošta. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto