Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jedino biće na svijetu: Ova meduza može živjeti vječno

None Foto: Wikimedia

Turritopsis dohrnii široka je maksimalno 4,5 milimetara i ima sposobnost ponovo postati polip. Ako ne strada od predatora, to može ići u nedogled. Ova meduza živi u Sredozemnom moru i vodama Japana

Turritopsis dohrnii odnosno besmrtna meduza vrsta je koja živi u Sredozemnom moru i u vodama Japana i koja krije tajnu vječnog života. Ona je razvila metodu pomlađivanja i vraćanja u stanje spolno nezrele jedinke.

Ova meduza ima oblik zvona, široka je maksimalno 4,5 milimetara i obično je isto toliko visoka. U toplijoj vodi njezino prozirno tijelo postaje jako crvene boje. Vjeruje se da je porijeklom iz Tihog oceana, a da se proširila zahvaljujući migracijama i moreplovcima.

Počeo ju je proučavati 1979. godine japanski profesor Shin Kubota sa Sveučilišta u Kyotu. O njoj je 1996. godine objavljena i studija. Nažalost, istraživanje ove meduze danas sporo napreduje.
Turritopsis dohrnii kao i većina obrubnjaka prolazi stadij polipa i stadij meduze. I dok svi ostali umiru, turritopsis dohrnii ima sposobnost ponovo postati polip. Dok ostale meduze nakon mriješćenja ugibaju tzv. besmrtna meduza potone na morsko dno gdje se njeno tijelo uvlači u sebe odnosno vraća se u fetalni stadij. 

Pretvara se u želatinoznu grudicu, nalik amebi. U nekoliko dana ta grudica formira vanjsku ljušturu. Tada iz tih gomolja izlazi nešto kao korijenje, čime se ona učvršćuje za podlogu. Gomolji se produžuju i opet nastaje polip. Novi polip rađa nove meduze i proces se ponavlja. To tako može ići u nedogled, ako meduza ne strada od predatora. Čak i ako je ozlijeđena ona se opet povlači na morski dno i postaje polip.

Ipak, ako je ozlijeđena, ako joj ne odgovaraju temperatura vode ili salinitet ova meduza ne može u potpunosti kontrolirati svoju sposobnost. No ako joj svi uvjeti odgovaraju, njezina transformacija će proći bez problema. Inače, postoje tri vrste meduze turritopsis - dohrnii, nutricula i rubra, no samo ova prva ima mogućnost "vječnog života", piše OddityCentral. 

Komentari (15)
  • Nemojte slucajno u clanak stavljat formulu za besmrtnost,punica mi cita ovaj portal

    26. 7. 2019,   09:11
  • To je isto ko HDZ i SDP

    26. 7. 2019,   09:07
  • nema sikiracije, nema politike, nema kredita,dugova...

    26. 7. 2019,   09:05