Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jeftiniji su pozivi u EU: Minutu razgovora platit ćete 1,76 kuna

NOVE CIJENE Minuta ne smije biti više od 1,76 kuna, a SMS od 55 lipa, osim ako potrošač ne pristane na skuplje. Operateri mogu naplatiti i više ako potrošač uzme takav paket usluga

Nove cijene vrijede samo za privatne korisnike za pozive iz Hrvatske prema fiksnim i mobilnim mrežama u zemljama koje su članice Europske unije.

Prema Uredbi o međunarodnim pozivima i SMS-u, 1,76 kuna po minuti je najveća dopuštena cijena razgovora. Od 15. svibnja će se automatski primjenjivati na fiksne i mobilne usluge koje se naplaćuju u cijelosti ili djelomično na temelju stvarne potrošnje. No operateri mogu naplaćivati i veće cijene ako su u paketu usluga.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Operateri smiju ponuditi alternativne tarife u kojima su cijene veće od reguliranih cijena, ali korisnici moraju izričito zatražiti prelazak na tu tarifu prije primjene. Na primjer, korisnik može odabrati tarifu u kojoj je minuta razgovora s EU skuplja od 1,76 kuna, ali su jeftiniji pozivi u druge zemlje - kažu u Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti.

Takva tarifa može se isplatiti onima koji često zovu u Bosnu i Hercegovinu starije članove obitelji na fiksne ili mobilne telefone, a s mlađim rođacima ili prijateljima u članicama EU razgovaraju internetom, korištenjem Vibera, Facebook poziva ili Skypea.

Prema navikama telefoniranja, svaki potrošač može na stranici procjenitelj.hakom.hr. provjeriti što mu pojedini teleoperator nudi i isplati li mu se alternativna tarifa.

Cijene poziva ovise i o tarifnom modelu, a neki naplaćuju i naknadu za uspostavu poziva.

Kod Iskona se razlikuju cijene zove li se na fiksnu ili mobilnu mrežu.

Poziv na fiksni telefon u Austriju stoji 1,64, a na mobilnu 1,76 kune po minuti. Švicarska nije u EU i minuta poziva na fiksnu stoji 1,74, a na mobilnu 3,75 kuna.

- Cijene poziva su između 1,48 i 1,76 kuna po minuti, a većina korisnika minute prema EU plaća povoljnije od maksimalnih 1,76 kuna.

Oni koji telefoniraju prema Srbiji, BiH te Crnoj Gori koriste posebne tarife, na primjer Svijet 40 koja uključuje 40 minuta razgovora i stoji između 6,25 i 25 kuna mjesečno. Iznosi ovise o roku na koji je ugovor sklopljen - kažu u Optimi.

Kod te tarife plaća se naknada za uspostavu poziva, a obračunska jedinica je sekunda.

I u A1 cijene poziva za privatne korisnike su najviše 1,76 kuna, a kod nekih tarifa i manje - rekli su nekadašnjeg Vipa.

Kod Hrvatskog telekoma pozivi prema članicama EU stoje 1,76 kuna po minuti. Pozivi iz fiksne mreže u BiH i Srbiju iz stoje 2,32 kune po minuti. Iz mobilne je minuta prema BiH 4,99, a prema Srbiji 7,99 kuna.

Kod Tele2 poziv u EU stoji 1,76 kuna, u BiH 3,05, u Crnu Goru i Srbiju te Vatikan 4,50, a u Švicarsku, Makedoniju, Kosovo i Albaniju 5,50 kuna. Obračunska jedinica je minuta.

Komentari (6)
  • I dalje je to sve puno preskupo.

    16. 5. 2019,   00:37
  • Živio viber koji je besplatan.

    15. 5. 2019,   23:23
  • Ne kužim zakaj je to bitno kada putem neta razgovaraš đabe.

    16. 5. 2019,   00:53