Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Jer to možemo': Tim djevojaka gradi prvi kirgistanski satelit

Znanost je rijedak životni put bilo kojemu Kirgizu, osobito ženi. Dvije trećine Kirgiza živi u ruralnim područjima. Gradimo satelit jer želimo dokazati da djevojke to mogu, rekla je Aidana Aidarbekova (19)

Dosegnuti zvijezde uskoro neće biti nemoguća misija za mlade žene u Kirgistanu koje namjeravaju izgraditi i lansirati prvi kirgistanski satelit do 2020. godine.

Desetak mladih znanstvenica okruženih računalima, 3D pisačima i lemilicama od ožujka radi na satelitu CubeSat, koji američka svemirska agencija NASA opisuje kao najmanji i najjeftiniji statelit za svemirska istraživanja. 

"Jako sam ponosna što će ovo biti prvi kirgistanski satelit. Radim to i zato jer želim osnažiti položaj žena u znanosti", kazala je 23-godišnja studentica Kizhibek Batjrkanova

"Vjerujem da rod ne treba određivati što ćete raditi u životu", naglašava. 

Znanost je rijedak životni put bilo kojemu Kirgizu, osobito ženi, pošto dvije trećine stanovništva te planinske srednjoazijske zemlje živi u ruralnim područjima, a gospodarstvo se oslanja na poljoprivredu. 

Žene u Kirgistanu čine samo 10 posto studenata znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM). 

"Neke djevojke nemaju hrabrosti upustiti se u takve studije jer je u našoj zemlji to neobično, čak i većina roditelja obeshrabruje kćeri da se time bave", kaže 19-godišnja Alina Anisimova, koju mladost ne sprečava da vodi projekt. 

Ona je jedna od mladih žena u dobi između 17 i 24 godine, koje su krenule u ovaj ambiciozan projekt što ga je pokrenula lokalna medijska grupacija Kloop Media nakon slučajna susreta sa znanstvenikom NASA-e Alexanderom MacDonaldom, koji je predložio ideju. 

Konstrukcija i lansiranje prvoga kirgistanskog satelita trebali bi stajati do 150 tisuća dolara. U zadnju fazu uključit će se i jedna litavska tvrtka. 

"Gradnja satelita šalje snažnu društvenu i političku poruku", rekao je MacDonald u razgovoru s Reutersom. "Poruku o tome tko sve može sudjelovati u gradnji budućnosti". 

Aidana Aidarbekova (19), također sudionica projekta, kaže da se u njezinoj zemlji od žena očekuje da se udaju i rađaju. 

"Mnogi u Kirgistanu ne vjeruju da su djevojke sposobne raditi bilo što, a ne samo čistiti i rađati", dodaje Aidarbekova.

Ona se nada da će ovaj svemirski projekt nadahunuti djevojke u Kirgistanu, ali i šire.

"Gradimo satelit jer želimo dokazati da djevojke to mogu", kazala je. "Želimo biti nada, ne samo u Kirgistanu. Možda će naš projekt dati nadu djevojkama diljem svijeta". 

Komentiraj, znaš da želiš!