Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jeste li čuli za zelenu inteligenciju? Izračunajte ju!

None Foto: 4

Želite li znati koliko “zeleno” razmišljate i živite, riješite test i provjerite svoj indeks zelene osvještenosti, odnosno svoj Green iQ, te ga usporedite s drugim stanovnicima Hrvatske i Europe.

Mogućnosti i tehnologija danas omogućavaju zeleno ponašanje, no potrebno je uložiti dodatan napor i sa strane pojedinaca i sa strane poduzeća. Poduzeća bi trebala uložiti u obrazovanje i prilagodbu proizvodnih pogona, pa je pretpostavka da je to razlog što neki ne shvaćaju ozbiljno globalno zatopljenje i ostale ekološke katastrofe.

Naglasak se u inteligentnom životu u skladu s prirodom stavlja na potrošnju energenata i način korištenja energenata u domaćinstvu. Idealno bi bilo koristiti uređaje što većeg energetskog razreda koji su proizvedeni u skladu s regulativama o zaštiti okoliša, a mogu se kombinirati s obnovljivim izvorima energije. Neki proizvođači su toga svjesni, te proizvode usklađuju s potrebama za zaštitu okoliša, proizvodnju usmjeravaju na proizvode koji olakšavaju život, a manje zagađuju okoliš - ti uređaji nose oznaku Green iQ.

Green iQ indeks je rezultat istraživanja koje uzima u obzir način i navike prehrane, transporta, te koliko pazimo na sastojke proizvoda koje kupujemo.

Primjerice, mnogi prirodni proizvodi za njegu tijela sadrže palmino ulje, čiji uzgoj je najveći uzrok krčenja Amazonske prašume, takozvanih “pluća Zemlje”. Zato pripazite sadrže li home-made sapuni iz domaće eko proizvodnje palmino ulje jer ima puno drugih ulja, koja su dobra za kožu, a za njihovu proizvodnju nije bilo potrebno krčenja prašuma.

Za povećanje Green iQ-a, preporuka je kupovati hranu iz svoje zajednice, jer osim što možemo upoznati ljude koji uzgajaju tu hranu, možemo ih pitati o načinu uzgoja. Koristi su višestruke, potiče se razvoj lokalne zajednice, smanjuju se troškovi transporta i količina ispušnih plinova iz vozila koja transportiraju hranu. Ujedno, dobro je jesti hranu koja uspjeva u podneblju u kojem živimo, jer je takva hrana prirodno prilagođena potrebama našeg organizma.

Green iQ anketa ispituje reciklirate li, ali i koristite li reciklirane proizvode. Odgovorno zbrinjavanje otpada je bitan dio kvalitete života i očuvanja prirode, jer se recikliranjem otpada troši manje energije, te otpušta manje plinova i čađe koji zagađuju okoliš i mogu naštetiti zdravlju – iz tog razloga bitno je kupovati proizvode koji se mogu reciklirati. Proizvođači koji se odgovorno ponašaju prema okolišu, nude i dodatne poticaje za ispravno upravljanje otpadom.

Svoj Green iQ indeks provjerite u kratkom i zanimljivom testu na linku.

Više o inteligentnom zelenom životu čitajte na Green Livingu.

 

Tema: Green Living