Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Još veća cenzura na internetu, kineska vlada zabranila i Bing

None Foto: FLORENCE LO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Nakon što je kineska vlada zabranila Google, Twitter, YouTube, Facebook, WhatsApp, na red za zabranu je došla i Microsoftova tražilica Bing

Microsoftova tražilica Bing navodno je najnovija žrtva zabrane zapadnjačkih internetskih platformi u Kini, prenose u četvrtak zapadni mediji. 

Internetska stranica Bing više nije dostupna u Kini, uz rame Googlu, Twitteru, Youtubeu, Facebooku, WhatsAppu i drugima, a koji su zaključani iza takozvanog kineskog Velikog Vatrozida (Great Firewall).

Izvori su rekli za Financial Times da je Bing zabranjen po nalogu kineske vlade. Drugi je izbor pak rekao da je kineska telekomunikacijska kompanija Unicom, potvrdila navode da je vlada naredila zabranu Binga.

Kineska vlada godinama provodi stroge kontrole na internetu, cenzurirajući osjetljiv sadržaj i blokirajući pristup stranim internetskim stranicama.

Najveća svjetska tražilica Google, napustila je Kinu 2010. godine no navodno se pokušava vratiti na kinesko tržište izradom cenzurirane tražilice.

Internetske stranice mnogih udruga za ljudska prava i novinskih organizacija poput New York Timesa i Wall Street Journala također su zabranjene u Kini.

Komentari (12)
  • Novi zakon: Osim što će gasiti web stranice, poreznici će uzimati i računala : Mogu zaplijeniti računalo bez sudskog naloga, bez ikakvih jamstava hoće li čuvati podatke i u kojem roku će ga vratiti. I sta je to kod nas toliko bolje nego u kini ?

    25. 1. 2019,   11:46
  • Kod nas idu toliko daleko da ce HDZ brisati stranice...

    24. 1. 2019,   20:56
  • oni barem transparentno uvode cenzuru. U Hrvatskoj kažu da nema cenzure pa se u tajnosti cenzurira i ušutkava kao u totalitarnim i represivnim režimima a kao mi smo demokracija. Možeš govoriti samo ono što nekome odgovara a ne ono što je istina

    24. 1. 2019,   20:52