Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kad počne invazija robota reći ćemo: Evo, ovdje je sve počelo

None Foto: Boston Dynamics

SpotMini je iznimno spretan robot, a nakon što smo ga nedavno vidjeli u akciji gdje je pomogao manje opremljenom robotu, sada se pokazao iznimno strpljivim na razna ometanja dosadnog čovjeka

U raznim postapokaliptičnim filmovima, poput Terminatora, često se traži trenutak u kojem su se roboti odlučili okrenuti protiv čovjeka. Ovaj dan bi mogao biti visoko na ljestvici favorita.

Tvrtka Boston Dynamics objavila je novi video SpotMinija, njihovog robotskog psa u kojem testiraju njegove sposobnosti prilagodbe na razne smetnje. U ovom slučaju čovjek je taj koji mu pokušava na razne načine blokirati izlaz kroz vrata. 

Usprkos guranju palicom za hokej, guranjem vrata i povlačenjem za uzicu, robot je na kraju uspio otvoriti vrata i pobjeći od dosadnog čovjeka. Video pokazuje da se robot mučio, ali i da se uspio jako dobro prilagoditi situaciji. A još prošli tjedan gledali smo ga kako je surađivao s drugim robotskim prijateljem koji nije imao robotsku ruku kako bi mu pomogao u prolasku kroz vrata. 

PRISTOJNI ROBOT Gotovi smo: Jezivi robopas sad ima ruku i sam si otvara vrata

Naravno, u stvarnosti ovaj robot ne reagira na ove smetnje i neće se pobonuti, a sve što uči može biti iznimno korisno za ljude. Naime, ovakvi roboti mogli bi biti od velike pomoći u akcijama spašavanja kad moraju brzo reagirati na razne smetnje i otpore. 

Umjetna inteligencija već danas predstavlja jasnu opasnost

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Očekuje se da će umjetna inteligencija postati presudna u događajima jer će omogućiti sofisticiranije kibernetičke i fizičke napade na pojedince, skupine i institucije, upozorili su u srijedu stručnjaci.

Svijet će vjerojatno biti suočen s rapidnim rastom kibernetičkog kriminala i korištenjem dronova u sljedećem desetljeću uz "strmoglavo korištenje internetskih botova" u upravljanju svime od izbora do novinskih tema i društvenih mreža, navode stručnjaci u izvješću.

OPASNOSTI IZ SVEMIRA Izvanzemaljci ne moraju ni doći tu: Mogu nas uništiti porukom

26 stručnjaka sa sveučilišta Cambridge i Oxford, think-tankova, tvrtki za kibernetičku sigurnost i skupina za digitalna prava pozvalo je vlade i korporacije da "odgovore na jasnu i prisutnu prijetnju povezanu s bezbrojnim aplikacijama umjetne inteligencije".

"Umjetna će inteligencija promijeniti rizik za građane, organizacije i države", kaže jedan od autora Miles Brundage, znanstvenik s Oxforda i upozorava da će zločinci moći koristiti strojeve za sve od hakiranja ili 'phishinga' do nadziranja, profiliranja i represije uz kršenje prava privatnosti.

Brundage upozorava da sustavi koji se oslanjaju na umjetnu inteligenciju često značajno nadmašuju ljudske sposobnosti.

"Zabrinjavajuće je ali i neophodno uzeti u obzir implikacije nadljudskog hakiranja, praćenja, uvjeravanja i fizičke identifikacije kao i mogućnosti umjetne inteligencije koje su ispod razine ljudskih mogućnosti no unatoč tomu njima se mnogo fleksibilnije upravlja nego ljudskim radom," kaže on.

UMJESTO GLAVA - KAMERE Striptizete zamijenili roboti: 'To je naša vizija budućnosti'

Stručnjaci upozoravaju kako očekuju "inovativne kibernetičke napade" u kojima će se koristiti alati poput automatiziranog hakiranja, slaganja govora i ciljanih e-mailova na temelju osobnih informacija dostupnih na društvenim mrežama.

Foto: Dreamstime

"Isto tako bujanje dronova i kibernetičko-fizičkih sustava omogućit će napadačima da koriste ili prerade takve sustave za zločinačke aktivnosti poput pretvaranja komercijanlih dronova u oružje koje napada osobe ili za zauzimanje ključne infrastrukture radi iznude", kažu oni.

Sve više autonomnih sustava oružja u sukobima prati rizik "gubitka smislenog ljudskog nadzora" a detaljne političke analize, ciljana propaganda i lažne video snimke "predstavljaju moćne alate za manipuliranje javnog mnijenja u razmjerima koji se prije nisu mogli ni zamisliti".

IMA UGRAĐENE SENZORE Auto koji 'čita' emocije vozača: Zasvijetlit će kad se uzbudite...

"Sposobnost agregiranja, analiziranja i djelovanja na informacije za građane korištenjem umjetne inteligencije može imati takve razmjere koji će omogućiti nove razine nadzora, povrede privatnosti i prijetit će radikalnim prelijevanjem moći između pojedinaca, korporacije i država", navodi izvješće.

Komentari (14)
  • Neznam zašto bi roboti imali želju vladati to je osobina nas majmuna

    21. 2. 2018,   12:41
  • Fora...a što se tiče AI...prije čemo mi sami sebe uništit kojekakvim oružjem i zagađivanjem okoliša nego AI..

    21. 2. 2018,   09:25
  • Trebali su ga naucit da ugrize ovog dosadnjakovica:)

    21. 2. 2018,   09:39