Obavijesti

Tech

Komentari 14

Kad počne invazija robota reći ćemo: Evo, ovdje je sve počelo

Kad počne invazija robota reći ćemo: Evo, ovdje je sve počelo
1

SpotMini je iznimno spretan robot, a nakon što smo ga nedavno vidjeli u akciji gdje je pomogao manje opremljenom robotu, sada se pokazao iznimno strpljivim na razna ometanja dosadnog čovjeka

VIDEO

U raznim postapokaliptičnim filmovima, poput Terminatora, često se traži trenutak u kojem su se roboti odlučili okrenuti protiv čovjeka. Ovaj dan bi mogao biti visoko na ljestvici favorita.

Tvrtka Boston Dynamics objavila je novi video SpotMinija, njihovog robotskog psa u kojem testiraju njegove sposobnosti prilagodbe na razne smetnje. U ovom slučaju čovjek je taj koji mu pokušava na razne načine blokirati izlaz kroz vrata. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Usprkos guranju palicom za hokej, guranjem vrata i povlačenjem za uzicu, robot je na kraju uspio otvoriti vrata i pobjeći od dosadnog čovjeka. Video pokazuje da se robot mučio, ali i da se uspio jako dobro prilagoditi situaciji. A još prošli tjedan gledali smo ga kako je surađivao s drugim robotskim prijateljem koji nije imao robotsku ruku kako bi mu pomogao u prolasku kroz vrata. 

Gotovi smo: Jezivi robopas sad ima ruku i sam si otvara vrata
Gotovi smo: Jezivi robopas sad ima ruku i sam si otvara vrata

Naravno, u stvarnosti ovaj robot ne reagira na ove smetnje i neće se pobonuti, a sve što uči može biti iznimno korisno za ljude. Naime, ovakvi roboti mogli bi biti od velike pomoći u akcijama spašavanja kad moraju brzo reagirati na razne smetnje i otpore. 

Umjetna inteligencija već danas predstavlja jasnu opasnost

Očekuje se da će umjetna inteligencija postati presudna u događajima jer će omogućiti sofisticiranije kibernetičke i fizičke napade na pojedince, skupine i institucije, upozorili su u srijedu stručnjaci.

Svijet će vjerojatno biti suočen s rapidnim rastom kibernetičkog kriminala i korištenjem dronova u sljedećem desetljeću uz "strmoglavo korištenje internetskih botova" u upravljanju svime od izbora do novinskih tema i društvenih mreža, navode stručnjaci u izvješću.

Izvanzemaljci ne moraju ni doći tu: Mogu nas uništiti porukom
Izvanzemaljci ne moraju ni doći tu: Mogu nas uništiti porukom

26 stručnjaka sa sveučilišta Cambridge i Oxford, think-tankova, tvrtki za kibernetičku sigurnost i skupina za digitalna prava pozvalo je vlade i korporacije da "odgovore na jasnu i prisutnu prijetnju povezanu s bezbrojnim aplikacijama umjetne inteligencije".

"Umjetna će inteligencija promijeniti rizik za građane, organizacije i države", kaže jedan od autora Miles Brundage, znanstvenik s Oxforda i upozorava da će zločinci moći koristiti strojeve za sve od hakiranja ili 'phishinga' do nadziranja, profiliranja i represije uz kršenje prava privatnosti.

Brundage upozorava da sustavi koji se oslanjaju na umjetnu inteligenciju često značajno nadmašuju ljudske sposobnosti.

"Zabrinjavajuće je ali i neophodno uzeti u obzir implikacije nadljudskog hakiranja, praćenja, uvjeravanja i fizičke identifikacije kao i mogućnosti umjetne inteligencije koje su ispod razine ljudskih mogućnosti no unatoč tomu njima se mnogo fleksibilnije upravlja nego ljudskim radom," kaže on.

Striptizete zamijenili roboti: 'To je naša vizija budućnosti'
Striptizete zamijenili roboti: 'To je naša vizija budućnosti'

Stručnjaci upozoravaju kako očekuju "inovativne kibernetičke napade" u kojima će se koristiti alati poput automatiziranog hakiranja, slaganja govora i ciljanih e-mailova na temelju osobnih informacija dostupnih na društvenim mrežama.

"Isto tako bujanje dronova i kibernetičko-fizičkih sustava omogućit će napadačima da koriste ili prerade takve sustave za zločinačke aktivnosti poput pretvaranja komercijanlih dronova u oružje koje napada osobe ili za zauzimanje ključne infrastrukture radi iznude", kažu oni.

Sve više autonomnih sustava oružja u sukobima prati rizik "gubitka smislenog ljudskog nadzora" a detaljne političke analize, ciljana propaganda i lažne video snimke "predstavljaju moćne alate za manipuliranje javnog mnijenja u razmjerima koji se prije nisu mogli ni zamisliti".

Auto koji 'čita' emocije vozača: Zasvijetlit će kad se uzbudite...
Auto koji 'čita' emocije vozača: Zasvijetlit će kad se uzbudite...

"Sposobnost agregiranja, analiziranja i djelovanja na informacije za građane korištenjem umjetne inteligencije može imati takve razmjere koji će omogućiti nove razine nadzora, povrede privatnosti i prijetit će radikalnim prelijevanjem moći između pojedinaca, korporacije i država", navodi izvješće.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle