Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kako će izgledati groblja u budućnosti?

None Foto: Capsula Mundi 10

Posljednji ispraćaj bi u budućnosti mogao izgledati potpuno drugačije nego danas, a iz vaših posmrtnih ostataka moglo bi izrasti drvo

“Svi agenti su zauzeti. Molimo nazovite kasnije” javlja mi automatska sekretarica jednog zagrebačkog pogrebnog poduzeća. Umiranje je unosan posao, a sezona traje cijelu godinu i novi klijenti su zagarantirani. U sljedećem pokušaju razgovora s agentom, oslobađa se linija i pitam za moguće opcije posljednjeg ispraćaja. “Postoji li ekološkiji način da napustim ovaj svijet?” pitam nakon ponuđene dvije uobičajene opcije. Čujem osmjeh u glasu agenta i spremnost da udovolji mojoj posljednjoj želji. “Postoji, naravno. Ali ne u Hrvatskoj. Ali i tome možemo doskočiti”, uvjerava me pogrebnik.

Ako ste za života živjeli ekološki osviješteno, nema razloga da ekološki osviješteno ne umrete. Dok vaša duša nastavlja svoje vantjelesno putovanje, za vaše beživotno tijelo moraju se pobrinuti oni koji iza vas ostaju.

Foto: Bios Urn

Skroman sprovod u Zagrebu stoji 10.000 do 12.000 kuna. Na Mirogoju najniža cijena grobnog mjesta za klasičan način pokapanja iznosi 11.250 kuna. Ako odlučite otići u stilu, vaš ispraćaj može koštati i više od 150.000 kuna. Odlučite li se za kremiranje, svi osnovni troškovi ostaju isti, osim što sam postupak plaćate još 500-tinjak kuna, a cijena grobnog mjesta je manja od klasičnog. Postoji i opcija da se vaš pepeo pusti niz vjetar, ali to je dozvoljeno učiniti samo na za to predviđenom mjestu, u ružičnjaku Sunčane staze na Mirogoju i nigdje drugdje.

Zbrinjavanje posmrtnih ostataka predstavlja nemalo financijsko, ali i ekološko opterećenje

“Postoje i ekološkije opcije”, nastavlja moj agent, “a to je da se vašim pepelom zagnoji sjeme iz kojeg će izrasti drvo. To zakon ne dozvoljava u Hrvatskoj, ali sam postupak možemo organizirati u inozemstvu pa vas kasnije dopremiti u Hrvatsku. Mi smo razradili i te opcije, jer postoji sve više upita od ljudi koji žele ekološki prihvatljiv pogreb. Javite nam svoje želje i mi ćemo se pobrinuti da ih ostvarimo”. Ako ste smrtno ozbiljni u vezi ekologije, u nastavku je nekoliko prihvatljivih opcija kako ublažiti svoj negativan otisak na okoliš.

Bio Urna je prihvatljiva opcija ako želite svojim pepelom othraniti drvo. U biorazgradivu urnu dodaju se vaši posmrtni ostatci i sjeme drveta po vašem izboru. Urna se može položiti u zemlju ili u ukrasnu posudu kako bi drvo uvijek bilo blizu voljenih. Ali kako se ne bi dogodilo da vas vaši potomci zaborave zaliti, Biourna ima ugrađen senzor koji prati količinu vlage, temperaturu i pH zemlje. Putem aplikacije upozorit će vaše voljene na vaše zagrobne potrebe. Njega se može i automatizirati, na čemu će vam potomci zasigurno biti zahvalni.

Foto: Bios Urn

Talijanska tvrtka Capsula Mundi dizajnirala je biorazgradivu vreću u obliku kapljice u koju se smjesti tijelo pokojnika u fetalnom položaju. Kako se tijelo razgrađuje tako hrani sjeme iz kojeg izraste drvo. Proces simbolizira cikličnost života.

Foto: Capsula Mundi

Prijedlog arhitektice Katrine Spade je da se cijeli proces pretvaranja u prah iz kojeg smo nastali odvija u svojevrsnom višekatnom komposteru. Nakon što se vaša obitelj i prijatelji svečano oproste od vas, vaše će smrtne ostatke položiti u laneno platno, nakon čega oni prolaze kroz ubrzani ali prirodni proces razgradnje i bivaju kroz nekoliko tjedana pretvoreni u rahlu i plodnu humusnu zemlju.

Foto: Urban Death Project

Činjenica da groblja zauzimaju velik komad obradive površine, a tijelo umrlog natopljeno formaldehidom zagađuje zemlju i podzemne vode navela je mlade znanstvenike s Columbia University-ja da osmisle ekološki prihvatljivo futurističko groblje. Urna s kremiranim ostacima će biti ugrađena u posebno dizajnirane svjetiljke koje pretvaraju biomasu ili ljudska tijela u elegantnu i obnovljivu konstelaciju svjetlosti.

Još nije vrijeme za ekološki odlazak

Ako želite otići u ekološkom stilu, morat ćete se još malo strpjeti. “Znate, naši klijenti najčešće traže nešto tradicionalnije, ali mi smo otvoreni za moderne i ekološki prihvatljive opcije. Zakon o ukopu u Hrvatskoj još uvijek nam ne dozvoljava da izađemo iz okvira, ali mi nađemo načina da udovoljimo željama” ohrabrio me poduzetnik.

 

Tema: Green Living

Komentari (5)
  • groblja treba pod hitno ukinuti i zabraniti sve treba dase spaljuje i dubri zemlja tim istim svi u jednu rupicu i groblje netreba vece nego 10 puta deset metara nikakvi mramori i silna budalastina timebise sacuvo okolis voda i ogromna prostranstva obradive zemlje

    10. 4. 2016,   23:04
  • A ostali članovi se mogu kremirati pa dio pepela za pognojiti drvo a drugi dio može visiti kao kuglica na boru

    9. 4. 2016,   09:31
  • u zemlju naravno, i onda mi potomci ispune želju i posade sekvoju ( naraste do visine od preko 100 m i može doživjeti preko 3000 god) ako budalasti zakon dopusti . pa ću svijet promatrati s visoka dugo dugo ! ako potraje toliko s obzirom na sve što se dogadja oko nas, he he

    7. 4. 2016,   22:39