Obavijesti

Tech

Komentari 5

Kako će izgledati groblja u budućnosti?

Kako će izgledati groblja u budućnosti?
10

Posljednji ispraćaj bi u budućnosti mogao izgledati potpuno drugačije nego danas, a iz vaših posmrtnih ostataka moglo bi izrasti drvo

VIDEO

“Svi agenti su zauzeti. Molimo nazovite kasnije” javlja mi automatska sekretarica jednog zagrebačkog pogrebnog poduzeća. Umiranje je unosan posao, a sezona traje cijelu godinu i novi klijenti su zagarantirani. U sljedećem pokušaju razgovora s agentom, oslobađa se linija i pitam za moguće opcije posljednjeg ispraćaja. “Postoji li ekološkiji način da napustim ovaj svijet?” pitam nakon ponuđene dvije uobičajene opcije. Čujem osmjeh u glasu agenta i spremnost da udovolji mojoj posljednjoj želji. “Postoji, naravno. Ali ne u Hrvatskoj. Ali i tome možemo doskočiti”, uvjerava me pogrebnik.

Ako ste za života živjeli ekološki osviješteno, nema razloga da ekološki osviješteno ne umrete. Dok vaša duša nastavlja svoje vantjelesno putovanje, za vaše beživotno tijelo moraju se pobrinuti oni koji iza vas ostaju.

Skroman sprovod u Zagrebu stoji 10.000 do 12.000 kuna. Na Mirogoju najniža cijena grobnog mjesta za klasičan način pokapanja iznosi 11.250 kuna. Ako odlučite otići u stilu, vaš ispraćaj može koštati i više od 150.000 kuna. Odlučite li se za kremiranje, svi osnovni troškovi ostaju isti, osim što sam postupak plaćate još 500-tinjak kuna, a cijena grobnog mjesta je manja od klasičnog. Postoji i opcija da se vaš pepeo pusti niz vjetar, ali to je dozvoljeno učiniti samo na za to predviđenom mjestu, u ružičnjaku Sunčane staze na Mirogoju i nigdje drugdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zbrinjavanje posmrtnih ostataka predstavlja nemalo financijsko, ali i ekološko opterećenje

“Postoje i ekološkije opcije”, nastavlja moj agent, “a to je da se vašim pepelom zagnoji sjeme iz kojeg će izrasti drvo. To zakon ne dozvoljava u Hrvatskoj, ali sam postupak možemo organizirati u inozemstvu pa vas kasnije dopremiti u Hrvatsku. Mi smo razradili i te opcije, jer postoji sve više upita od ljudi koji žele ekološki prihvatljiv pogreb. Javite nam svoje želje i mi ćemo se pobrinuti da ih ostvarimo”. Ako ste smrtno ozbiljni u vezi ekologije, u nastavku je nekoliko prihvatljivih opcija kako ublažiti svoj negativan otisak na okoliš.

Bio Urna je prihvatljiva opcija ako želite svojim pepelom othraniti drvo. U biorazgradivu urnu dodaju se vaši posmrtni ostatci i sjeme drveta po vašem izboru. Urna se može položiti u zemlju ili u ukrasnu posudu kako bi drvo uvijek bilo blizu voljenih. Ali kako se ne bi dogodilo da vas vaši potomci zaborave zaliti, Biourna ima ugrađen senzor koji prati količinu vlage, temperaturu i pH zemlje. Putem aplikacije upozorit će vaše voljene na vaše zagrobne potrebe. Njega se može i automatizirati, na čemu će vam potomci zasigurno biti zahvalni.

Talijanska tvrtka Capsula Mundi dizajnirala je biorazgradivu vreću u obliku kapljice u koju se smjesti tijelo pokojnika u fetalnom položaju. Kako se tijelo razgrađuje tako hrani sjeme iz kojeg izraste drvo. Proces simbolizira cikličnost života.

Prijedlog arhitektice Katrine Spade je da se cijeli proces pretvaranja u prah iz kojeg smo nastali odvija u svojevrsnom višekatnom komposteru. Nakon što se vaša obitelj i prijatelji svečano oproste od vas, vaše će smrtne ostatke položiti u laneno platno, nakon čega oni prolaze kroz ubrzani ali prirodni proces razgradnje i bivaju kroz nekoliko tjedana pretvoreni u rahlu i plodnu humusnu zemlju.

Činjenica da groblja zauzimaju velik komad obradive površine, a tijelo umrlog natopljeno formaldehidom zagađuje zemlju i podzemne vode navela je mlade znanstvenike s Columbia University-ja da osmisle ekološki prihvatljivo futurističko groblje. Urna s kremiranim ostacima će biti ugrađena u posebno dizajnirane svjetiljke koje pretvaraju biomasu ili ljudska tijela u elegantnu i obnovljivu konstelaciju svjetlosti.

Još nije vrijeme za ekološki odlazak

Ako želite otići u ekološkom stilu, morat ćete se još malo strpjeti. “Znate, naši klijenti najčešće traže nešto tradicionalnije, ali mi smo otvoreni za moderne i ekološki prihvatljive opcije. Zakon o ukopu u Hrvatskoj još uvijek nam ne dozvoljava da izađemo iz okvira, ali mi nađemo načina da udovoljimo željama” ohrabrio me poduzetnik.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada