Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kako ćemo naći izvanzemaljce? Treba tražiti njihove satelite

None Foto: 4

Znanstvenici tvrde da bi postojanje inteligentne civilizacije u nekom drugom sunčevu sustavu mogla razotkriti njihova tehnologija. I obrnuto, nas bi uskoro mogli odati naši sateliti

Ako u nekom dalekom sunčevu sustavu živi inteligenta vrsta, možda bismo je mogli otkriti preko tehnologije koju koriste, tvrde stručnjaci.

Baš kao što i oko Zemlje kruži mreža satelita koja stalno raste, planet nastanjen izvanzemaljskom civilizacijom bi također mogao biti okružen letjelicama koje odašilju svoje signale.

U takozvanom Clarkovom pojasu, koji je ime dobio u čast piscu znanstvene fantastike Arthuru C. Clarkeu, sateliti se nalaze u geostacionarnoj orbiti udaljeni više od 35.400 kilometara od površine Zemlje. 

NOVE OČI U SVEMIRU Poslali nove satelite da otkriju kako nestaje voda na planetu

Clarkeov pojas još uvijek ima premalo satelita da bi se mogao uočiti iz velike daljine.

Oko dvije trećine naših satelita pozicionirani su u nižoj orbiti, preblizu Zemljinoj površini. Međutim, kako broj satelita raste velikom brzinom, znanstvenici tvrde da bi oni već do 2200. godine mogli postati vidljivi iz drugih sustava

SLAVNI FIZIČAR TVRDI 'Za ljude bi bilo najbolje da se potpuno klone izvanzemaljaca'

Tako bi, smatraju stručnjaci, misije koje su trenutno usmjerene na pronalaženje egzoplaneta i njihovih mjeseca možda mogli pronaći upravo ovakvu vrstu dokaza o postojanju drugih vrsta. 

-Moramo držati oči otvorene, u slučaju da primijetimo takve tragove u podacima - izjavio je Hector Socas sa španjolskog Instituta za astrofiziku za Daily Mail.

To vrijedi i obrnuto, pa bi Clarkeov pojas drugim inteligentnim vrstama mogao otkriti postojanje ljudske civilizacije na Zemlji.

OPASNOSTI IZ SVEMIRA Izvanzemaljci ne moraju ni doći tu: Mogu nas uništiti porukom

- U tom kontekstu, eksponencijalni rast naših satelita mogao bi postati signal na temelju kojeg bi nas mogle uočiti druge vrste, svidjelo se to nama ili ne. To je nešto što svakako treba imati na umu - dodao je Socas. 

Dana Berry/MIT | Autor: Dana Berry/MIT Foto: Dana Berry/MIT

Iako ideja o izvanzemaljskom Clarkeovom pojasu zvuči malo nategnuto, ali kada ste već u potrazi za egzoplanetima, onda treba biti otvoren i obratiti pažnju za ovakvu vrstu tragova.

- Čini se malo vjerojatnim, ali ništa nas ne košta da bacimo pogled - kaže Socas. 

- To je kao kad igraš loto. Znaš da su male šanse da si dobio, ali svejedno ćeš provjeriti koji su brojevi izvučeni - zaključuje.

Komentari (57)
  • Zašto misle da vanzemaljci moraju imati svoje satelite ? Zašto misle da moraju biti humanoidnog oblika ?

    12. 6. 2018,   17:40
  • Oni nas već davno prate ali mi ne možemo njih ako nam to ne dozvole jer nam je tehnologija nasuprot njihove u najboljem slučaju prethistorijska ;-)

    12. 6. 2018,   17:59
  • Mi možemo samo naći vanzemaljske vrste koje se nalaze na istoj ili barem sličnoj tehnološkoj razini kao mi. Samo što će te informacije dok ih dobijemo biti već nekoliko stotina ili tisuću godina zastarjele.

    12. 6. 2018,   18:13