Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kako do novih ljudi? Facebook bi htio poslati satelit u svemir

None Foto: STEPHEN LAM

Athena je novi internetski projekt kojim Facebook želi osigurati online pristup za one koji ga nemaju, a prvi satelit bi trebao poletjeti sljedeće godine. No Facebook nije jedini koji radi na takvom projektu

Facebook je još prije par godina najavljivao da žele lansirati dronove na solarni pogon koji bi omogućili internetski pristup u udaljenim područjima, no od toga su odustali u međuvremenu. Kako se sada čini, novi plan je da lansiraju satelit u nisku Zemljinu orbitu. 

Kako je doznao Wired, Facebook se nekoliko puta sastao s predstavnicima FCC-a (Odbor za komunikacije) oko planova da 2019. lansiraju Athenu, satelit koji je dizajniran da osigura širokopojasni internet u područjima sa slabom infrastrukturom. 

Facebook nije jedini koji radi na sličnom projektu. SpaceX i kompanija OneWeb (iza koje stoji Softbank) također razvijaju planove o satelitskoj mreži preko koje bi se osigurao internetski pristup. Zuckerberg je još 2016. pokušao lansirati satelit, samo je trebao ići na puno veću visinu, ali tad je raketa SpaceX-a eksplodirala na lansiranju.

Komentiraj, znaš da želiš!