Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kako gledati ovaj fenomen? 'Krvavi vučji Mjesec' na nebu

None Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ovisno iz kojeg dijela svijeta će se fenomen promatrati on će započeti u nedjelju navečer ili u ponedjeljak rano ujutro. Iz Hrvatske će, nažalost, on biti tek djelomično vidljiv

Tijekom vikenda nas očekuje zanimljiv fenomen. Mjesec, Zemlja i Sunce bit će u istoj ravnini kada se očekuje pomrčina Mjeseca. To će se dogoditi samo u ovoj i idućoj godini. 

Istovremeno će Mjesec biti najbliže Zemlji zbog čega će izgledati veće i svjetlije nego inače i bit će crvene boje. Taj fenomen se zove Super Mjesec. U isto vrijeme ćemo svjedočiti i potpunoj pomrčini Mjeseca koja bi mogla trajati čak sat vremena. 

Ovisno iz kojeg dijela svijeta će se fenomen promatrati on će započeti u nedjelju navečer ili u ponedjeljak rano ujutro. Znanstvenici tvrde da ćemo, ukoliko će nebo biti vedro, zanimljiv fenomen moći gledati iz Sjeverne i Južne Amerike, Grenlanda, Irske, Islanda, Velike Britanije, Norveške, Švedske, Portugala te na obalama Francuske i Španjolske. 

FILE PHOTO: A combination photo shows the lunar eclipse from a blood moon (top L)  back to full moon (bottom right) in the sky over Frankfurt | Autor: Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ostatak Europe i Afrika samo će ga djelomično vidjeti, a iz Azije, Australije i Novog Zelanda neće biti vidljiv uopće. 

Iduću potpunu pomrčinu Mjeseca znanstvenici predviđaju tek u svibnju 2021. godine. 

Drveni Indijanci su ovaj fenomen zvali "Krvavi vučji Mjesec" i tada su se plemena okupljala oko vatre i slušala zavijanja vukova. 

Komentari (24)
  • gle mjeseca al se nakrivio, sram ga bilo i on je hologram

    19. 1. 2019,   09:59
  • Čekam da se probude okruglozemljaši sa svojim suludim teorijama i još glupljim komentarima.

    19. 1. 2019,   07:28
  • Kako izgleda supermjesec kroz kupolu?

    19. 1. 2019,   08:11