Obavijesti

Tech

Komentari 0

Kako i u gradu možemo živjeti zeleno uz nove tehnologije?

Kako i u gradu možemo živjeti zeleno uz nove tehnologije?
2

Gdje ćemo bolje i uspješnije stvoriti vrijednost nego u urbanim metabolizmima i gradnji, s produktivnim zgradama s više čistog zraka, vode i materijala, zadržavanje CO2 i zdrave lokalno proizvedene hrane

VIDEO

Večernji list kao organizator i Hrvatski savjet za zelenu gradnju kao stručni partner, održali su konferenciju 13. svibnja 2016. u glavnoj dvorani Hrvatske obrtničke komore – Zagreb, u okviru 7. Zagrebačkog energetskog tjedna. 

Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, a glavni sponzor je HEP. Ispred Ministarstva poljoprivrede, pozdravni govor održao je g. Tugomir Majdak, zamjenik ministra, dok je ispred Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja nazočne pozdravio g. Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja. Također, sve prisutne sudionike pozdravio je i Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.

Glavna tema konferencije bila je URBAN FARMING, Cradle to Cradle sustav poslovanja i upoznavanje s osnovnim principima cirkularne ekonomije koju potiče Europska unija kao jednu od mogućnosti za smanjenje Co2 otiska i problema uzrokovanog klimatskim promjenama. 

Konferencija je okupila brojne stručnjake iz Hrvatske, dok je Steven Beckers, glavni predavač i voditelj belgijske konzultantske tvrtke Lateral Thinking Factory (LTF) istaknuo: „Cirkularnu ekonomiju treba shvatiti kao dio stvaranja novih gospodarstava, inovacija i poticaja za, široko gledajući, pozitivan učinak. „Cradle to Cradle“, ovaj znanstveni pokretač u pozadini, inzistira na očuvanju resursa, istovremeno eliminirajući toksičnost i opasnost za zdravlje. Gdje ćemo bolje i uspješnije stvoriti vrijednost nego u urbanim metabolizmima i gradnji, s produktivnim zgradama koje nude više čistog zraka, čiste vode, čistih materijala, zadržavanje CO2 i zdrave lokalno proizvedene hrane“. Steven Beckers je, kroz dva predavanja na konferenciji, obuhvatio i opisao akvaponijske staklenike integrirane u zgrade, kao rješenja urbanog farminga u okviru cirkularne ekonomije i Cradle to Cradle principa/cirkularne ekonomije primijenjene na arhitekturu, graditeljstvo i urbano planiranje u cjelini. Inače, Beckers je poznat po tome što je razvio globalni pristup održivosti u arhitekturi i urbanom planiranju. Dobitnik je i niza nagrada, među ostalim i "Green Office European" koju je osvojio za zgradu sjedišta EXPO-a u Lisabonu, a kao voditelj arhitektonskog tima za zgradu Berlaymont 2000 dobio je nagradu Passive and Low Energy Architecture. Beckers je na konferenciji predstavio projekte iz Bruxselles-a i Berlina na kojim upravo radi, a koji su vezani uz akvaponski uzgoj riba na krovovima komercijalnih zgrada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Govornici konferencije, ispred ključnih institucija pokretača promjena na tržištu u pogledu financiranja projekata zelene ekonomije, održali su zanimljive prezentacije koju su pružile mnoštvo informacija prisutnim sudionicima. Goranka Tropčić Zekan, zamjenica voditeljice projekta Reenova+, koji je pokrenula Europska banka za obnovu i razvoj, govorila je o modelima financiranja inovativnih projekata zelene ekonomije. Ispred Zagrebačke banke, Iva Jurišić, vodeća specijalistica za financiranje, održala je predavanje na temu: „Kreditiranje novih tehnologija u području obnovljivih izvora energije“ u kojoj je objasnila sheme projektnog financiranja OIE-a. Nadalje,  dr.sc. Vlasta Zanki, direktorica tvrtke HEP ESCO, govorila je o ESCO modelu financiranja projekata energetske obnove zgrada te o uspješnoj realizaciji više od 60 projekata u gospodarstvu – od javne rasvjete do sustava grijanja, smanjenju emisije štetnih plinova i uštede u potrošnji električne energije.

Kako je Hrvatska turistička zemlja i najviše se investicija očekuje upravo u turizmu, održana je i panel rasprava pod nazivom „Cirkularna ekonomija kao prilika za razvoj hrvatskog gospodarstva s osvrtom na potencijale u turizmu“. Time su se teme konferencije nadovezale i na aspekte održivog razvoja, inovacija, zelene gradnje i energetske učinkovitosti u turizmu, a sudionici su dobili obilje informacija o mogućnostima financiranja investicija u okviru komercijalnog bankarskog sektora, EU fondova i domaćih izvora financiranja.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada