Obavijesti

Tech

Komentari 145

Kako odabrati najbolje dijelove koji će 'oživjeti' vaše računalo

Kako odabrati najbolje dijelove koji će 'oživjeti' vaše računalo

Mnogi od nas ne mogu si priuštiti da odjednom kupe novo računalo te smo prisiljeni na nadogradnje. No, što će vašoj staroj kanti pomoći da se i dalje tu i tamo možete igrati

VIDEO

Vaš PC ispod stola s godinama je postao prava kanta koja se prilično usporila, a više ni softverski pokušaji optimizacije ne pokazuju rezultate u nekim igrama ili poboljšanju rada. U ovakvom slučaju vrijeme bi bilo da nadogradite računalo. No, nova konfiguracija baš i ne dolazi u obzir jer je to prevelik trošak. Sad je pitanje koje komponente nadograditi i odakle krenuti. Ako imate neka osnovna znanja, ovo sve možete i sami napraviti i relativno povoljno izvući još života iz vašeg računala.

GRAFIČKA KARTICA

Ako se povremeno igrate i želite neki pomak u performansama u igrama, grafička kartica će vjerojatno biti prva nadogradnja na koju ćete se odlučiti. Imate li neku staru grafičku karticu (ili ste radili samo sa grafičkom čipom na matičnoj ploči), a ograničeni ste budžetom, dobar odabir mogla bi biti Nvidijina GeForce GTX 1050 grafička kartica koja košta oko 1000 kuna. Njezina prednost je u tome što vam neće trebati i novo napajanje vašeg starog računala jer ona ne koristi dodatno napajanje, tako da je zamjena iznimno jednostavna. Nakon zamjene sve što trebate napraviti je ažurirati drivere i instalirati GeForce Experience softver, ako već niste, kako bi optimizaciju postavki u igrama prepustili softveru grafičke kartice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uz to, sama kartica je i prilično tiha. Imate li već neku staru Nvidijinu karticu, posjetite stranice poput gpu.userbenchmark.com gdje možete vidjeti koliko vam ova kartica može donijeti pomak u performansama. Naravno, puno toga ovisi i o ostatku vašeg računala. Osim niske potrošnje energije, prednosti ove kartice su i nova Pascal arhitektura (na kojoj su izrađene i najsnažnije GeForce kartice) i podrška za novije Nvidijine tehnologije. Tijekom nekoliko dana s ovom karticom ja sam uočio blagi napredak u Battlefieldu (oko 10 FPS u odnosu na GTX 660), ali sama kartica je cijelo vrijeme radila iznimno tiho. Kako i ovdje vrijedi pravilo više je bolje, serija GTX 1060 već za nekih 500-600 kuna više donijet će još veći pomak u performansama. U sličnom rangu kao i GTX 1050 je Radeon 460 grafička.

RAM

Nadogradnja radne memorije vjerojatno je najjednostavnija, a može biti i najpovoljnija nadogradnja. Ne treba vam previše stručnosti za dodavanje još jedne pločice u odgovarajući utor, ako imate slobodnih. Uz dodatni RAM vaše računalo će odmah lakše disati u zahtjevnijim zadacima, poput igranja, a ovdje vrijedi pravilo – više je bolje. Morat ćete obratiti pažnju na brzinu memorije koju podržava vaša matična ploča i na brzinu memorije koju imate ugrađenu.

SSD UMJESTO MEHANIČKOG DISKA

Na nadogradnju diska odlučit ćemo se kad ostanemo bez prostora ili trebamo bolje performanse. A zamjena klasičnog mehaničkog tvrdog diska sa SSD-om trebao bi biti sljedeći korak u nadogradnji na koji ćete se odlučiti. Solid state drive (SSD) ne koristi mehaničke dijelove (glava za čitanje i magnetizirani disk), a ovi flash diskovi nude višestruko veće brzine rada. No, nedostatak ovih SSD diskova je viša cijena po GB u odnosu na mehaničke diskove i manji kapacitet. U našem slučaju, uzeli smo ADATA SP550 disk kapaciteta 240 GB. Kako mnogi od nas imaju više diskova s raznim podacima, na ovaj najbrži najpametnije bi bilo instalirati operativni sustav i programe koje najčešće koristimo te one igre koju trenutno igramo. Vjerujte, to će učiniti čuda za vaše računalo. Klasični disk možete sačuvati kao skladišni prostor za vašu multimediju. 
 

PROCESOR

Nadogradnja procesora može biti najskuplji zadatak i najkompleksniji od svih ovih. Najjednostavniji put je da provjerite što podržava vaša matična ploča te da prema njoj provjerite ima li snažnijih procesora. Na stranici cpuboss.com/compare-cpus možete usporediti željeni procesor s onim što imate u računalu. Naravno, kod zamjene procesora morate paziti da njega ili druge dijelove računala ne oštetite, a možda ćete morati nadograditi i BIOS matične ploče. Drugačiji socket (veza matične ploče i procesora koju karakterizira velik broj iglica na procesoru) ili proizvođač od vas bi mogli zahtijevati i da kupite novu matičnu ploču što može cijelu igru drastično poskupiti. 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 145
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....