Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kamere će stići i na autoceste: Žele zaustaviti divlje vozače

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL 4

Nakon novih kamera na državnim cestama, sljedeće godine i autoceste će dobiti novi nadzor brzine. Tu će biti mjerenje brzine u presjeku ceste, brzina na dionicama te kamere na mjestima radova

Ministarstvo unutarnjih poslova ovih dana počelo je postavljati 59 kamera za nadzor brzine na državnim cestama diljem Hrvatske, a od sljedeće godine kamere će nadzirati brzinu i na gotovo 1000 kilometara autocesta kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC), piše u ponedjeljak Večernji list.

U HAC-u su projekt uvođenja sustava za nadzor brzine na autocestama pokrenuli s MUP-om i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, a idejno rješenje izradili su lani. Potkraj svibnja HAC je objavio javno nadmetanje za izradu izvedbenog projekta implementacije sustava za nadzor brzine na autocestama. Procijenjena vrijednost te usluge je 975.000 kuna, navodi dnevnik.

U HAC-u objašnjavaju da su projektom predviđena tri načina mjerenja brzine na autocestama na kojima je inače najviša dopuštena brzina 130 kilometara na sat.

LOKACIJE KAMERA UZDUŽ OBALE Vozače na putu do mora vreba novih 66 kamera koje vide sve!

Prvi je način mjerenje brzine u presjeku ceste odnosno tzv. točkasto mjerenje. A to znači da će se na određenim lokacijama na autocesti, primjerice kod ulaza u tunele, na mostove i vijadukte ili kritične točke postaviti kamere koje će mjeriti brzinu vozila radarskom ili laserskom tehnologijom. Naime, mnogi vozači ne pridržavaju se ograničenja brzine prolaska kroz tunele i preko objekata na autocestama koja je uglavnom 100 kilometara na sat.

Drugi način bit će mjerenje brzine na dionici autoceste. To znači da će kamere biti postavljene između dviju točaka, vjerojatno čvorova, a prosječna brzina utvrdit će se na osnovi vremena kojim je vozilo prošlo tu udaljenost.

Treći način nadzora brzine odnosi se na dijelove autoceste na kojima se privremeno obavljaju radovi. To znači da će postojati prenosive kamere koje će se postavljati na tim lokacijama i koje će mjeriti brzinu radarski ili laserski. U HAC-u objašnjavaju da vozači rijetko poštuju ograničenje brzine na mjestima radova, ističe Večernji list.

OTKRIJTE SVE LOKACIJE Google vam sada otkriva gdje su kamere za nadzor brzine

Koliko će točno kamera biti postavljeno na autoceste, na kojima sad brzinu kontroliraju policijski presretaći kobre, u HAC-u kažu da će na to pitanje dati odgovor izvedbeni projekt. No procjenjuju da se radi o nekoliko stotina kamera. Izvedbeni projekt bi trebao biti gotov na jesen, a nakon toga slijedi nabava tehnologije. Stoga u HAC-u očekuju da će kamere za nadzor brzine na prvim sektorima autocesta biti postavljene prije početka sljedeće turističke sezone.

Sredstva za provedbu tog projekta, pak, planiraju povući iz fondova EU. U toj tvrtki kažu da će sustav nadzora brzine izravno sve podatke proslijeđivati MUP-u i kazne će se automatski pisati i slati prekršiteljima, piše Večernji list.

Komentari (145)
  • Zele zaustaviti divlje vozace ??? Jedino sto vi zelite i molite boga da sto vise njih vozi koji kilometar brze od dozvoljenog, samo da bi namakli koju kunu u prepraznu drzavnu blagajnu ! P.S. . . Kako u Njemackoj ljudi nisu divlji a voze i 250 i 300 km/h na sat ?

    10. 6. 2019,   09:50
  • Od Grobnika do Karlovca ograničenje je uglavnom 100 km/h nigdje nije dopušteno 130 km/h. To onda nije autocesta a uredno se naplaćuje cestarina. Treba onda na toj dionici stavit plave znakove koji obilježavaju cestu rezerviranu za promet motornih vozila kao što su na potezu od Rijeke do naplatnih na Grobniku.

    10. 6. 2019,   09:43
  • Ma nemam ništa protiv, ali znate sami da samo služe za punit proračun

    10. 6. 2019,   09:39