Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kao klima i radijator: Povez na ruci će nas hladiti, ali i grijati

Znanstvenici su izumili povez koji se stavlja na ruku i uz kojega vam nikada neće biti hladno ili vruće. Autori izuma kažu da je to jednostavnije rješenje od klima uređaja

Povez za ruku koji radi kao 'osobni termostat' može raditi oko 8 sati i može spustiti temperaturu kože za čak 10 °C.

Autori izuma kažu da je to jednostavnije rješenje od centralnog grijanja ili klima uređaja, koji reguliraju temperaturu u cijeloj sobi, stanu ili zgradi, kako bi nekolicini ljudi bilo ugodno.

Foto: Sveučilište San Diego

- Ovaj uređaj može vam pomoći da vam temperatura uvijek bude ugodna, bilo da se vozite javnim prijevozom tijekom vrućeg dana ili ako vam je hladno u uredu. Ako vam ovaj uređaj može pomoći da vam bude ugodno na većem rasponu temperatura, nećete morati toliko trošiti na grijanje tijekom zime ili hlađenje tijekom ljeta - rekao je profesor Chen, koji je vodio studiju na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu.

Povez koristi termoelektrične spojeve, materijale koji uz pomoć struje mijenjaju temperaturu, a koji se nalaze između rastezljivih traka koje provode toplinu i koji su spojni s malom baterijom.

Više od 10% energije koju globalno konzumiramo odlazi na hlađenje i grijanje zgrada pa je ovaj izum i zbog toga jako bitan. 

Foto: Sveučilište San Diego

Dio koji grije je veličine 5 sa 5 centimetara i istraživači procjenjuju da bi ih u jednoj majici ili vesti trebalo biti oko 100 da bi mogli održavati prihvatljivu temperaturu tijela. To bi trošilo oko 26 Watta na dan, što je više nego dvostruko manje koliko koristi laptop. 

Uređaj je testiran na dobrovoljcu i trebalo mu je dvije minute da postigne željenu temperaturu i ostane na njoj. Autori izuma nadaju se da bi on mogao u prodaju za nekoliko godina.

Komentari (34)
  • I mojem kužeku je ljeti vruče, ima li koji model 7 puta "S"?

    19. 5. 2019,   08:19
  • I još bolje pračenje i krađu podataka od nosioca tog istog pojasa.

    19. 5. 2019,   10:48
  • Znači povez za ruku, kako bombastično piše u naslovu, nije dovoljan, nego treba 100 x 5 x 5 cm, što je 2,5 m2 površine. Ako to troši samo 26 W, u što sumnjam, prije da to troši samo jedan 5 x 5 Peltierov blok, bi to bilo 26 x 24h = 624Wh = 0,624kWh na dan.

    19. 5. 2019,   09:51