Obavijesti

Tech

Komentari 2

Karla Kocijan: Za lampu Zoe su me inspirirali članci o pomrčini

Karla Kocijan: Za lampu Zoe su me inspirirali članci o pomrčini
6

Studentica studija dizajna na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu za svoju svjetiljku Zoe osvojila je i prestižni International Design Award. Fakultet joj je, kaže, puno pomogao

VIDEO

Mama se bavi dizajnom nakita i stalno šalje svoje radove na natječaje pa je i meni predložila da se javim. Prijavila sam se i dobila nagradu, priča nam Karla Kocijan (24).

I tako još dvaput.

Studentica završne godine diplomskog studija dizajna na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, nakon što je osvojila European Product Design Award te LIT, Lighting Design Award, za svoju je svjetiljku Zoe dobila i 3. mjesto International Design Awarda u kategoriji za osvjetljenje/osvijetljeni kućni dekor. No da stvar bude bolja, lampa Zoe je Karlin prvi samostalni autorski rad.

Pokretanje videa...

00:58

- Ideja se rodila sama od sebe. Mislim da su me inspirirali članci o pomrčini Sunca i Mjeseca, koje sam čitala u to vrijeme - prepričava Kocijan.

Plan joj je da lampa Zoe, koju je osmislila kao krug podijeljen na zrcalo i LED trakom osvijetljeni dio, dolazi u dvije varijante, kao podna i kao stropna lampa, te u pet boja: crnoj, srebrnoj, zlatnoj, rosegold i bijeloj.

- Zoe daje malo svjetla i malo bljeska, a uz to je i funkcionalna - ističe Karla, koja smatra da dizajn prvenstveno treba biti funkcionalan, jer je u protivnom riječ isključivo o umjetničkom djelu, a ne o predmetu namijenjenom za korištenje.

Na pitanje zašto je svjetiljku nazvala Zoe, odgovara kako joj je jednostavno izgledala kao Zoe.

Karla je prošle godine s kolegicom Paulom Kovač pobijedila i na natječaju tvrtke Smartway “Postani dizajner rasvjete” te se njihova svjetiljka nazvana GLO već nalazi u proizvodnji. Nada se da će i sa Zoe ostvariti sličan uspjeh. A uspjeha, uvjerena je, ne bi bilo da nije upisala studij dizajna na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu.

- Za faks imam samo riječi hvale. Budući da nas upisuju samo 30, svi smo si kao obitelj - priča Karla.

Međutim, svoj uspjeh pripisuje činjenici da na fakultetu svakodnevno puno rade.

- Slušamo predmete s Ekonomije, Strojarstva, Šumarskog i drugih fakulteta. Idemo po cijelom gradu i učimo od svih. Posebno nam pomaže znanje marketinga - kaže Karla. Važnim smatra i to što na fakultetu imaju puno praktičnog rada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju