Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kćeri su transplantirali majčinu maternicu da bi ostala trudna

None Foto: Johan Wingborg/Sveučilište u Göteburgu 5

U Švedskoj je tim liječnika prije deset dana obavio zahvat umjetne oplodnje na pacijentici kojoj je presađena majčina maternica. Sad čekaju da se zametak primi

Prema posljednjim informacijama koje smo dobili u ponedjeljak, pacijentica se osjeća dobro. Još se ne zna je li zatrudnjela.

Operirao ju je liječnički tim pod vodstvom liječnika Matsa Brännströma, specijalista za ginekologiju i profesora u Göteborgu. Nakon deset godina istraživanja 2012. i 2013. proveli su operacije transplantacije maternica na devet pacijentica. Ovo je prvi put u svijetu da su donorice bile u krvnoj vezi s primateljicama

Brännström je ekskluzivno za 24sata komentirao transplantaciju i umjetnu oplodnju. Navodi da je pacijentica kojoj je usađen zametak stara između 25 i 30 godina. Transplantacija maternice, otkriva, traje više od deset sati. Izvodi se usporedno u dvije operacijske sale. U jednoj se nalazi donorica, kojoj se izvadi maternica, a u drugoj istodobno tim liječnika priprema primateljicu za usađivanje nove maternice.

To što je presađena maternica majčina ne znači da će mogućnost začeća biti manja.

- Šansa za trudnoću ženama u starijoj dobi je smanjena, ali u većini slučajeva je sve u redu. To dokazuju žene starije od 50 godina koje su uspješno zatrudnjele umjetnom oplodnjom - objasnio je liječnik.

Pacijentice imaju zdrave jajnike i jajašca, ali im se nije razvila maternica. Zato trebaju novu; trudnoća je nakon tranplantacije moguća, ali rizična

Operaciju je komentirao i prof.dr. Velimir Šimunić, stručnjak za humanu reprodukciju u Petrovoj bolnici u Zagrebu. Kaže da je pri bilo kojoj transplantaciji prednost krvni rod donora i primatelja.

- Moguće je roditi iz presađene maternice, ali može doći do komplikacija u visokoj trudnoći i pri porodu - misli Šimunić.

Od devet pacijentica koje su primile maternicu, osam boluje od rijetkog MRKH sindroma. Zbog te bolesti maternica se ne razvije, no većina oboljelih ipak ima zdrave jajnike i jajašca. Dakle, one mogu začeti umjetnom oplodnjom, ali za to trebaju zdravu maternicu.

Ako sve bude u redu s pacijenticama i trudnoćom, dr. Brännström predviđa mogućnost izvođenja zahvata u europskim bolnicama za pet do deset godina. S njim se složio i dr. Šimunić, koji misli da će Hrvatska prihvatiti zahvat čim bude siguran i dovoljno istražen.

Tijek operacije: Od transplantacije maternice od umjetne oplodnje i moguće trudnoće:

1. Nakon opširnih i zahtjevnih pretraga liječnici odlučuju mogu li operirati i presaditi maternicu.

2. Majka je u jednoj sali na operaciji dok u drugoj tim liječnika priprema kćer za transplantaciju maternice.

3. Nakon operacije kći ide na umjetnu oplodnju. Ostaje samo čekati hoće li se zametak primiti.

Komentari (68)
  • Kada pročitam ovako nešto , zapitam se dali neke majke koje se ne brinu za svoju djecu znaju koliko ih neka druga žena želi i na šta je sve spremna pristati da bi ih dobila !?

    3. 2. 2014,   19:21
  • divim se tim ženama koje prolaze toliku patnju i bol da bi postale majke

    3. 2. 2014,   19:18
  • Kad vidim koliko se neko muci i pati da bi ostao trudan i dobio dijete, muka me uhvati. Dok se drugi prema svojoj djeci ponasaju kao prema zadnjem smecu. Pa gdje je tu pravda...?

    3. 2. 2014,   19:30