Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kina priprema svog 'Zmaja' za svemir, žele biti nova supersila

None Foto: CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Tvrtka iSpace sa sjedištem u Pekingu postala je prva privatna kineska kompanija koja je na vlastitoj raketi lansirala satelit u orbitu, a sve je već broj privatnih kompanija koje se bave svemirskim letovima u Kini

Tijekom 2020. i 2021. Kina namjerava obaviti probne letove još dviju svemirskih raketa iz serije Smart Dragon, namijenjenih komercijalnoj upotrebi, izvijestila je u nedjelju službena novinska agencija Xinhua.

Objava rasporeda letova koje koordinira China Rocket Co, dio državne tvrtke Aerospace Science and Technology Corp, uslijedila je dva mjeseca pošto je prva raketa za višekratnu upotrebu, 23 tone težak Smart Dragon-1 u kolovozu lansirao tri satelita u orbitu.

Kina predviđa lansiranje niza komercijalnih satelita koji će moći ponuditi razne usluge u rasponu od brzog interneta za zrakoplove do praćenja isporuka ugljena. Rakete za višekratnu upotrebu omogućit će češća lansiranja raketa te pridonijeti smanjenju cijene svemirskog leta. 

RATOVI ZVIJEZDA Kinezi će koristiti svemir i za vojsku, a to se ne sviđa SAD-u

Raketa Smart Dragon-2 teži oko 60 tona i duga je ukupno 21 metar, a u orbitu će na visinu od 500 km moći poslati oko 500 kilograma korisnog tereta, piše Xinhua, dodajući kako se probni let očekuje iduće godine.

Smart Dragon-3, težak oko 116 tona i dugačak 31 metar probni bi let trebao obaviti 2021. godine. Ta će raketa u orbitu moći poslati čak tonu i pol korisnog tereta, prenosi kineska agencija.

Tvrtka iSpace sa sjedištem u Pekingu postala je prva privatna kineska kompanija koja je na vlastitoj raketi lansirala satelit u orbitu.

Foto: CNSA

Krajem prošle godine još su dva kineska startupa pokušala lansirati satelite, no to im nije uspjelo. Sve više privatnih kineskih tvrtki bavi se svemirskim letovima.  

U srpnju je s kozmodroma Jiuquan uspješno lansirana raketa Hyperbola-1 koju je razvila kineska tvrtka iSpace.

Raketa je u orbitu ponijela dva satelita i to je bilo prvo uspješno lansiranje neke kineske privatne kompanije koja se bavi svemirskim letovima. 

Deseci kineskih startupova posljednjih godina razvijaju rakete koje mogu nositi jeftine mikrosatelite komercijalne namjene. Financirani su većinom iz tamošnjega rizičnog kapitala.

China's lunar rover Yutu-2 or Jade Rabbit 2 rolling onto the far side of the moon taken by the Chang'e-4 lunar probe is seen in this image provided by China National Space Administration AMBICIOZNI PLANOVI Kina je osvojila tamnu stranu Mjeseca, planiraju gradnju baze

Ne treba zanemariti ni to da kineska vlada u dokumentu iz prosinca 2016. navodi kako je svemirska industrija važan dio ukupne razvojne strategije zemlje.

Otkako je preuzeo dužnost predsjednika 2012. godine, Xi Jinping postavio je vladi kao prioritetnu zadaću da Kina postane supersila u svemirskim letovima.

Godine 2022. Kina u svemir kani poslati postaju sa stalnom ljudskom posadom. Usto je jedan od glavnih kratkoročnih ciljeva zemlje izgradnja mreže satelita u orbiti za komunikaciju, emitiranje televizijskog signala, navigaciju i pozicioniranje.

Razvojem raketa koje su u stanju u orbitu ponijeti koristan teret, kineske tvrtke nastoje uhvatiti tehnološki korak s američkim konkurentima poput SpaceX-a te Blue Origina u vlasništvu Jeffa Bezosa. 

Komentari (7)
  • Ljudi kina ne postoji to su nam zločesti mediji plasirali da bi nas plašili XD

    21. 10. 2019,   14:28
  • kina je bila supersila i u dalekoj prošlosti, ali nikada kineska džunka nije doplovia u europa, a portugalske karavele jesu u kinu. zato kina sada pokušava dostići letjelice pioneer 10 i 11, voyager1 i 2 i new horizons, američku flotu koja napušta sunčev sustav, a admiralski brod voyager1 već godinama plovi oceanom međuzvjezdanog prostora.

    26. 10. 2019,   15:04
  • Samo naprijed i sretno.

    23. 10. 2019,   07:43