Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kina u rekordnoj godini poslala satelit koji će pratiti zagađenje

None Foto: JASON LEE

Satelit može otkriti izvore stakleničkog plina kako bi odredio poštuju li zemlje svoje obveze, a nakon SAD-a i Japana treća su država s takvim satelitom

Kina je u četvrtak lansirala svoj prvi satelit za praćenje emisija ugljičnog dioksida koji će moći mjeriti poštuju li države preuzete obveze o smanjenju stakleničkih plinova, najavila je agencija Xinhua.

Ovo je bilo i 20. uspješno lansiranje za Kinu u ovoj godini, čime su premašili prethodne rekorde iz 2012. i 2015. godine. Do kraja godine još bi mogli imati dva lansiranja raketa. 

Kina je prva u svijetu po količini ispuštanja plinova s učinkom staklenika, a sada treća država koja raspolaže takvim tipom satelita nakon Sjedinjenih Država i Japana.

"Satelit može otkriti izvore stakleničkog plina kako bi odredio poštuju li zemlje svoje obveze", prenosi kineska novinska agencija nakon što je satelit TanSat uspješno lansiran iz svemirskog centra Jiuquan u pustinji Gobi.

Lansiranje kineskog satelita objavljeno je mjesec dana prije nego što će dužnost preuzeti novi američki predsjednik Donald Trump koji je u kampanji najavljivao da bi se mogao povući iz Pariškog sporazuma. 

Kina i SAD najveći su svjetski onečišćivači na planetu i u rujnu su zajedno objavili da su ratificirali Pariški sporazum o klimi kojim se potpisnice obvezuju ograničiti na manje od 2 stupnja Celizijevih rast temperature u odnosu na predindustrijku razinu. Sporazum je stupio  na snagu početkom studenoga. 

Komentiraj, znaš da želiš!