Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kineska postaja za vikend pada na Zemlju - a još ne znaju gdje

None Foto: ESA/CMSA 4

Točnu lokaciju pada kineske svemirske postaje još nije moguće prognozirati jer na to utječe niz faktora, ali pada za vikend. Moguće je da će manji dijelovi preživjeti i prolazak kroz atmosferu

Kineska svemirska postaja Tiangong-1 koja nekontrolirano pada iz Zemljine orbite kroz našu atmosferu najvjerojatnije će pasti za vikend, objavila je u utorak Europska svemirska agencija. Pritom je moguće i da će neki dijelovi postaje teške 9 tona preživjeti sudar s atmosferom i pasti na Zemlju.

Kako postaja gubi visinu, moguće je sve preciznije prognozirati i točno vrijeme pada. ESA tako navodi kako se postaju u atmosferi može očekivati od subote ujutro do početka ponedjeljka, što pad na 1. travnja čini sve izglednijim. 

Foto: CMSA

Ali, pad postaje nikako nije prvoaprilska šala. Dijelovi postaje koji možda i prežive prolazak kroz atmosferu najvjerojatnije će završiti u oceanu, jer 71 posto našeg planeta prekrivaju mora. 

JOŠ NE ZNAJU GDJE Kineska postaja mogla bi pasti na Zemlju najranije u četvrtak

ESA je objavila i kako će postaja najvjerojatnije pasti u području izmneđu 43 stupnja sjeverne i 43 stupnja južne geografske širine. 

Brzina, smjer, visina letjelice, ali i solarna aktivnost faktori su u prognoziranju, pa će još detaljniji podaci biti dostupni i u sljedećim danima. Naime predviđanje pada letjelice uključuje mnoge nesigurnosti, poput razlike u gustoći zraka u gornjim slojevima atmosfere (na što utječe solarna aktivnost), nepoznanice oko orijentacije letjelice i točne mase te sastava metala, ali i nepoznate podatke o točnoj lokaciji i brzini. 

Foto: Aerospace

Komentari (21)
  • Kako da im pošaljem koordinate Sabora?

    28. 3. 2018,   11:39
  • Ako nosi djelove za pelješački most, onda moze kod nas.

    28. 3. 2018,   11:29
  • Pa ja ću poluditi, kineska postaja za vikend.... moram hitno skuhati kavu :o

    28. 3. 2018,   11:18