Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kineza koji radi za Huawei i Poljaka uhitili zbog špijunaže

None Foto: Thomas Peter

Američki obavještajci tvrde da je Huawei povezan s kineskom vladom i da bi njihova oprema mogla imati opremu za špijuniranje, iako za to nisu objavili nijedan dokaz, a Huawei je te navode više puta demantirao

Poljska je uhitila kineskog zaposlenika Huaweija i poljskog kibernetičkog stručnjaka pod sumnjom za špijunažu, izvijestila je u petak državna novinska agencija PAP, produbivši kontroverzu oko kritika Zapada na račun tog kineskog telekomunikacijskog diva. 

Poljska javna televizija TVP navodi da su sigurnosne službe pretražile lokalne urede tvrtke Huawei kao i poljske urede telekomunikacijske firme Orange. Huawei i Orange nisu bili dostupni za komentar.

ONA TVRDI DA JE NEVINA Odmazda Kine za direktoricu Huaweija? Uhitili 3 Kanađanina

U prosincu su kanadske vlasti uhitile Meng Wanzhou, glavnu financijsku direktoricu Huaweija, na zahtjev Sjedinjenih Država u sklopu istrage o navodnim kršenjima američkih trgovinskih sankcija.

Američke obavještajne agencije navode da je Huawei povezan s kineskom vladom te da bi njegova oprema mogla sadržavati komponente i programe koji omogućavaju Pekingu da dođe do niza podataka. Nijedan dokaz za to nije javno iznesen a tvrtka je opetovano demantirala te navode.

Huawei's Executive Board Director Meng Wanzhou attends the VTB Capital Investment Forum "Russia Calling!" in Moscow VRHUNAC KRIZE Kanada: Direktoricu Huaweija pustili su na uvjetnu slobodu

Američke kritike navele su niz zapadnih zemalja i tvrtki da razmotre hoće li dopustiti korištenje opreme Huaweija u svojim telekomunikacijskim mrežama.

"Kineski državljanin je poslovni čovjek koji radi u velikoj elektroničkoj tvrtki.... a Poljak je poznat u krugovima povezanim s kibernetičkim poslovanjem", rekao je Maciej Wasik, zamjenik šefa poljskih specijalnih službi, za PAP.

Dvojica uhićenih bit će u pritvoru tri mjeseca, izvijestio je PAP pozivajući se na glasnogovornika čelnika specijalnih službi.

TVP je objavio da je Poljak bivši agent unutarnje službe sigurnosti. 

Komentari (8)
  • Tako se to radi, bit će nešto kao zabrana tih uređaja na zapadnom tržištu. Nema dokaza ali kog šiša. Prodavat će se jabuka opet bolje, to je najsigurnija varijanta....

    11. 1. 2019,   13:03
  • Apple pada, odmah konkurenciju uništit jer oni su špijuni, teroristi, a samo su jeftiniji.

    11. 1. 2019,   14:25
  • Huawei ne pušta stražnja vrata otvorena pa eto problema.

    11. 1. 2019,   16:29