Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Postaja van kontrole: Kinezi su rekli da će se srušiti na Zemlju

None Foto: CMSA 2

Kina je izgubila kontrolu nad postajom Tiangong-1 koja lebdi na visini od 370 kilometara iznad Zemlje. Znaju da će na Zemlju pasti krajem sljedeće godine, ali još ne znaju gdje

Kina je nakon mjeseci nagađanja napokon potvrdila da će se njihova prva svemirska postaja Tiangong-1 srušiti na Zemlju i da je vjerojatno potpuno van kontrole.

Postaja koju su lansirali 2011. godine, na Zemlju će pasti krajem sljedeće godine, a u velikoj mjeri bi trebala izgorjeti u atmosferi te ne predstavlja prijetnju za ljude na Zemlji, potvrdili su kineski dužnosnici. Postaja je trenutno netaknuta i nalazi se u orbiti na visini od 370 kilometara. Još u ožujku je postaja prestala emitirati signal, čime je prestao i njezin rad. 

Izjava Wu Ping, iz kineskog svemirskog programa, potvrđuje i nagađanja da su izgubili kontrolu nad postajom. Da postaja radi ispravno, mogli bi je spustiti u određeno vrijeme kako bi sigurno i potpuno izgorjela. Kina sada prati postaju i radi analize kako bi točno izračunali gdje će i kada pasti 10,3 metara dugačak modul. 

Postaja je inače bila od velikog značaja za kineski svemirski program. U proteklih pet godina obavila je niz mjerenja iz svemira, a Kina je na njoj obavila i prvo uspješno spajanje u svemiru s letjelicom Shenzhou-8.  Nakon nje uslijedilo je još nekoliko spajanja s postajom, a na dvije misije u svemir su poletjeli i kineski astronauti. 

Tiangong-2, China's second space laboratory lifts off from the launch pad in Jiuquan | Autor: CHINA DAILY Foto: CHINA DAILY

Kina je prošli tjedan u orbitu lansirala i njenog nasljednika, postaju Tiangong-2 koja bi u listopadu trebala dobiti i prvu ljudsku misiju. Kina inače svoj svemirski program vodi zasebno od SAD-a i Rusije i njihovi astronauti ne smiju na Međunarodnu svemirsku postaju. 

Komentari (6)
  • made in china...

    21. 9. 2016,   09:25
  • nadam se u ocean ako padnu krhotine u naseljeno područje bit će gadno

    21. 9. 2016,   10:16
  • Padni na hrvatski sabor I budi precizna haha.

    22. 9. 2016,   21:08