Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kinezi s tamne strane Mjeseca poslali impresivnu fotografiju

None Foto: CNSA 3

Panoramska snimka u 360 stupnjeva pokazuje sivu Mjesečevu površinu, dio sonde, malenog robota i tragove njegovih kotača na površini.

Kineska lunarna sonda poslala je na Zemlju sa skrivene strane Mjeseca impresivnu panoramsku fotografiju s prikazom sivog krajobraza isprecijanog kraterima. 

Foto: CNSA

Istraživački lunarni modul Chang'e-4, lansiran sa Zemlje 8. prosinca, sigurno je sletio  3. siječnja na skrivenu stranu Mjeseca, što je prvo blago spuštanje na tu polutku koja je Zemlji nevidljiva.

POSLALA I PRVE FOTKE Prva u povijesti: Kineska sonda stigla na tamnu stranu Mjeseca

Riječ je o ključnoj etapi ambicioznog kineskog svemirskog programa.

Maleni teledirigirani robot Yutu-2 ("Zec od žada 2") napustio je modul i zaputio se u istraživanje Mjesečeve površine kako bi je analizirao.

Foto: CNSA

Fotografskim aparatom učvršćenim na sondi Chang'e-4 snimio je fotografiju koju je u petak objavila Kineska svemirska agencija  CNSA (China National Space Administration).

Panoramska snimka u 360 stupnjeva pokazuje sivu Mjesečevu površinu, dio sonde, malenog robota i tragove njegovih kotača na površini.

RATOVI ZVIJEZDA Kinezi će koristiti svemir i za vojsku, a to se ne sviđa SAD-u

"Znanstvenici su obavili prvu analizu topografije Mjesečeve površine oko mjesta spuštanja na temelju fotografije", objavila je CNSA.

Sonda Chang'e-4, Zec od žada 2 i satelit Queqiao zadužen za slanje informacija na Zemlju "u stabilnom su stanju i svi se programi odvijaju prema planu", priopćeno je. 

Teledirigirani robot težak 140 kilograma u četvrtak je ponovno bio aktivan pošto je nekoliko dana bio stavljen u stanje mirovanja kako bi se izbjegle krajnje visoke temperature na Mjesečevoj površini.

THE DARK SIDE OF THE MOON Postoji li zapravo tamna strana Mjeseca? Za sve su krivi Floydi

Kini je ovo drugi put da na Mjesec šalje robota istraživača, nakon Zeca od žada poslanog 2013. godine. 

Komentari (166)
  • Kakav je ovo shit od fotografija? Pa nije niš čudno što se kuju teorije zavjera kad ovi nisu sposobni poslikat par poštenih slika.

    12. 1. 2019,   02:42
  • Jesu kojeg transformera našli?

    11. 1. 2019,   20:34
  • Zemlja je ravna ploča!

    11. 1. 2019,   20:33