Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kinezi u utrci s Amerikancima uveli 5G u najveće gradove

None Foto: CHINA STRINGER NETWORK 2

Kina bi 2020. trebala zauzeti prvo mjesto u svijetu u segmentu usluga 5G, s preko 170 milijuna pretplatnika, tvrde u savjetodavnoj kompaniji Sanford C. Bernstein, pozivajući se na procjene China Telecoma

Tri vodeća kineska državna telekomunikacijska operatera ponudila su u četvrtak klijentima usluge u mobilnim mrežama nove generacije 5G sa ciljem smanjivanja tehnološkog jaza u odnosu na Sjedinjene Države u kontekstu trgovinskog sukoba.

Najveći kineski operater China Mobile objavio je da nudi usluge 5G u 50 gradova, uključujući Peking, Šangaj i Shenzhen. Njegovi konkurenti China Telecom i China Unicom također nude usluge u većim gradovima.

EKSPRESNI INTERNET Kako je surfati na 5G: Xiaomi u Zagrebu predstavio Mi Mix 3

Ultra brza usluga mobilnog interneta 100 je puta brža nego u mrežama 4G, omogućujući potrošačima, primjerice, da cjelovečernji film preuzmu u roku od nekoliko sekundi te da koriste aplikacije s virtualnom stvarnošću.

Nova tehnologija utrt će put i visoko automatiziranim vozilima, omogućiti nastavak procesa automatizacije tvornica i osigurati uvjete korisnicima za daljinsko upravljanje kućanskim aparatima putem Interneta.

Foto: Reuters

Kina bi od iduće godine trebala zauzeti prvo mjesto u svijetu u segmentu usluga 5G, s preko 170 milijuna pretplatnika, konstatiraju u savjetodavnoj kompaniji Sanford C. Bernstein, pozivajući se na procjene China Telecoma.

Drugo mjesto trebalo bi pripasti Južnoj Koreji s prognoziranih 75.000 korisnika, a treće SAD-u s 10.000.

- Kina će promicati dubinsku integraciju nove generacije informacijske tehnologije i stvarne ekonomije. To uključuje ubrzavanje integracije i primjenu 5G usluga u industriji, prometu, energetici, poljoprivredi, obrazovanju i zdravstvu - rekao je zamjenik kineskog ministra industrije i informacijskih tehnologija Chen Zhaoxiong.

ZAGREB NIJE MEĐU NJIMA Četiri hrvatska grada žele biti prvi koji će uživati u 5G mreži

Peking potiče ubrzano uvođenje 5G tehnologije, što se očitovalo i u siječanjskoj objavi ureda za gospodarsko planiranje da je razvoj 5G mreže među njegovim „investicijskim prioritetima” u ovoj godini.

Dok na domaćem tržištu bilježe uspjehe na području 5G tehnologije, u inozemstvu se kineski telekomunikacijski divovi suočavaju s regulatornim pritiscima.

Američka Federalna komisija za komunikacije objavila je početkom tjedna da bi domaćim telekomunikacijskim tvrtkama mogla zabraniti kupnju opreme od kineskih tehnoloških kompanija Huawei i ZTE, podsjeća AFP.

Komentari (6)
  • Ima li kraja američkom zaostajanju u svemu?

    31. 10. 2019,   17:55
  • Tooo,treba ove glupe amere netko u mozak

    1. 11. 2019,   14:51
  • Aka. kako pretvoriti planet u gigantsku mikrovalnu pećnicu 🌏

    3. 11. 2019,   17:36