Obavijesti

Tech

Komentari 53

Hrvatski kirurg i punker liječi koljena čudesnim zahvatom...

Hrvatski kirurg i punker liječi koljena čudesnim zahvatom...
5

Profesor Alan Ivković iz KB-a Sveti Duh jedan je od rijetkih u svijetu koji znaju i mogu izvesti zahvat u kojem pacijentima vade hrskavicu iz nosa, stvore tkivo od nje i presade u koljeno

VIDEO

Liječnici Kliničke bolnice Sveti Duh najbolji su u svijetu u izvođenju zahvata kojim se hrskavica iz nosa ugrađuje u koljeno. U posljednjih godinu dana na taj su način operirali dvadesetak pacijenata, a sve je dio velike kliničke studije Bio Chip, koju financira Europska komisija s 5,2 milijuna eura.

Kako nam je pojasnio ortoped s KB-a Sveti Duh, dr. Alan Ivković, zglobna hrskavica je specifična po tomu što se, jednom kad se ošteti, ne može regenerirati.

Revolucija u Zagrebu: Presadili su hrskavicu iz nosa u koljeno!
Revolucija u Zagrebu: Presadili su hrskavicu iz nosa u koljeno!

- Hrskavica se ne može oporaviti jer u njoj nema krvne opskrbe. Nema pomoći ni lijekovima ili fizikalnom terapijom, samo operativno, što opet nije toliko uspješno koliko, primjerice, umjetni zglobovi. Zato je tkivni inženjering, uzgoj tkiva izvan ljudskog organizma, prava revolucija i jedna od najvažnijih inovacija u tom smislu – kaže dr. Ivković dodajući da je nosna hrskavica bolja, jača i lakše se uzgaja od one što je u zglobu koljena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 

Dakle, liječnici iz nosa pacijenta uzimaju hrskavicu, što se radi u lokalnoj anesteziji, i pacijent isti dan ide kući. Nakon enzimske razgradnje stanice hrskavice se umnažaju kako bi nastali milijuni takvih stanica.

Potom ih se u strogo kontroliranim laboratorijskim uvjetima nasađuje na kolagensku membranu te one počinju stvarati novo tkivo. Nakon dva do četiri tjedna to novo tkivo ortopedi ugrađuju u oštećeno koljeno. Zahvaljujući ovakvoj revoluciji, pacijenti idu na samo jednu operaciju koljena, a kompletan oporavak strogo je programiran i unaprijed određen.

- To je važno jer je riječ ponajviše o mlađim i radno sposobnim ljudima, koji se već tri mjeseca nakon operacije mogu vratiti normalnim aktivnostima, a nakon godinu dana i bavljenju sportom.

'Mi ćemo biti prvi. U koljeno će nam ugraditi hrskavicu iz nosa'
'Mi ćemo biti prvi. U koljeno će nam ugraditi hrskavicu iz nosa'

Ovakav zahvat primjenjujemo kod pacijenata koji imaju lokalizirano oštećenje hrskavice u zglobu, a bitno je da je ostatak koljene hrskavice u redu. Ljudi često pitaju može li se ovo izvesti i kod degenerativnih promjena, ali nažalost to još nije moguće – tumači dr. Ivković.

Komadić nosne hrskavice veličine 6x6 milimetara, kažu liječnici, sadrži nevjerojatan potencijal umnažanja.

Revolucija u ortopediji: 'Hrvati, od nosa ću vam raditi koljena!'
Revolucija u ortopediji: 'Hrvati, od nosa ću vam raditi koljena!'

Posebnim laboratorijskim uzgojem dobiju se milijuni zdravih stanica, koje će stvoriti novu hrskavicu spremnu za transplantaciju u oštećeno koljeno pacijenta. Zrela hrskavica, spremna za ugradnju, u posebnoj se tekućini prevozi od laboratorija do operacijske sale, a važno je napomenuti da se savršeno podudara s prirodnim tkivom pacijenta. Za samo nekoliko minuta ona u operacijskoj sali postaje novi dio koljena, a kroz sljedeće tjedne i mjesece integrirat će se u zdravo tkivo pacijenta te u potpunosti preuzeti svoju ulogu u zdravom funkcioniranju koljena.

Ivković inače u slobodno vrijeme svira gitaru u punk bendu Kad djeca zaspu.Ljubav prema glazbi krenula još u djetinjstvu dok je učio svirati klavir i gitaru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle