Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kitovi pjevaju 10 do 20 minuta, a pjesma se širi i dvije godine

None Foto: Pixsell 5

Potrebno je oko dvije godine kako bi pjesma nastala u vodama Australije doputovala do 6000 kilometara udaljenih obala Francuske Polinezije, otkrilo je istraživanje

Kitovi grbavci međusobno šire melodije novih pjesama koje su kreirali baš kao što se glazbeni hitovi šire po glazbenim ljestvicama, otkrili su australski istraživači. Mužjaci kitova grbavaca poznati su po glasnim, dugim i kompleksnim pjesmama koje nastaju u vrijeme sezone parenja. Ne zna se točno zašto kitovi pjevaju, no znanstvenici smatraju da to čine kako bi privukle ženke, ili kako bi ostali u kontaktu tijekom selidbe. Uobičajena pjesma traje od deset do 20 minuta, dok mužjaci mogu neprestance pjevati i do 24 sata. U bilo kojem trenutku, svi mužjaci mogu pjevati istu pjesmu.

- Naši rezultati pokazuju kulturnu promjene ogromnih razmjera, a pjesme se kreću od jedne populacije do druge - zaključila je voditeljica istraživanja dr. Ellen Garland sa Sveučilišta Quennsland.

Zanimljivosti o pjesmama kitova

Istraživači su ustanovili da se pjesme uvijek šire iz istog smjera: sa zapada prema istoku i da je potrebno oko dvije godine kako bi pjesma kitova u vodama s Australije doputovala do 6000 kilometara udaljene Francuske Polinezije.

Da kitovi pjevaju otkriveno je 1950.godine prilikom prisluškivanja ruskih podmornica. Teme se u pjesmama prilagođavaju i ponavljaju kao u kompozicijama klasične glazbe, a budući da kitovi nemaju glasnice, zvuk nastaje puhanjem zraka kroz njihove nosne šupljine.

Komentiraj, znaš da želiš!