Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Klinci' iz Lekenika naučili su Austrijance kako se programira

None Foto: Josip Regovic/PIXSELL 7

NOVO ISKUSTVO: ‘Želimo da djeca iz SOS Dječjeg sela Lekenik dobiju iskustvo podučavanja i izgrade osjećaj radosti u prenošenju znanja drugima’, govori poduzetnik Nenad Bakić

Ideja projekta je da hrvatska djeca koja su se iskazala u programiranju dobiju priliku tome učiti svoje vršnjake u inozemstvu, govori nam članica Rotary E-kluba Hrvatska Darija Schedlmayer.

Djeca iz SOS Dječjeg sela Lekenik u petak su otputovala u Austriju kako bi djecu iz SOS Dječjeg sela Hinterbrühl naučila programiranju i robotici te stekla nova iskustva i prijateljstva.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

- Želimo da djeca prenesu svoj entuzijazam i znanje na druge - rekao je voditelj talentiranih programera Branimir Becić. Četvero dječaka i jedna djevojčica hrabro su prihvatila zadatak koji je bio pred njih postavljen. Uredila su predavaonicu, postavila laptope, predstavila austrijskoj djeci micro:bitove koje su im namijenili kao poklon i krenula podučavati nove prijatelje, a nakon rada uslijedio je i izlet u Beč.

- Želimo da djeca iz SOS Dječjeg sela Lekenik ovim projektom steknu samopouzdanje, dobiju vrijedno iskustvo podučavanja, izgrade osjećaj doprinosa drugima te osjete radost u prenošenju znanja. Kroz izloženost drugoj kulturi, običajima i vrijednostima i komunikaciju s vršnjacima iz drugih zemalja ostvarit će kontakte koji bi se mogli pretvoriti u trajna prijateljstva – smatra osnivač inicijative Croatian Makers, poduzetnik Nenad Bakić. Dodao je i kako je Croatian Makers već pretvorio djecu iz Lekenika u tehnološke šampione, a ‘mali’ genijalci uz vježbe programiranja redovito odlaze i na natjecanja.

- U konkurenciji Makers lige regije od devet starijih grupa trenutno drže prvo mjesto - uspjehom talentiranih programera pohvalio se Branimir koji smatra kako je programiranje stvar budućnosti.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

- Njih zanimaju kompjuteri, video igrice i društvene mreže, pa nam se čini da to dvoje ide jedno s drugim i onda se osnovala ova mala, ali vrijedna grupa - dodaje Becić. Petero mladih ljudi, od kojih najmlađi pohađa šesti razred osnovne škole, redovito godinu dana pohađaju vježbe programiranja. Kako Becić zaključuje, djecu su se najviše veselila vlastita znanja prenijeti svojim vršnjacima. Zajednička akcija Rotary E-kluba Hrvatska, i IRIM - Croatian Makers, uz donaciju Erste banke tako je ostvarila je prve rezultate, a rade i na planovima za nove pothvate u inozemstvu.

Komentiraj, znaš da želiš!