Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ključ u aluminijskoj foliji bi mogao zaštititi auto od krađe

None Foto: Ivan Hruškovec/24sata 2

Koliko kod da je zgodna, tehnologija otključavanja auta bez ključa pokazala se ranjivom i omogućila dramatičan rast krađa automobila - u Engleskoj za čak 56 posto

Vlasnici automobila trebali bi zamotati ključeve u komadić aluminijske folije, jer će na taj način onemogućiti lopovima da im ukradu auto, tvrdi sigurnosni stručnjak. 

U relativno novoj metodi krađe, kolokvijalno nazvanoj 'relej krađa' kriminalci se koriste relejnim uređajima koji mogu očitati signale ključeva automobila. I to iz pristojne udaljenosti, pa je tako dovoljno da kradljvci stoje ispred kuće i uspiju očitati signal s kojim mogu ući u vozilo. 

Međutim, takvi pokušaji krađe mogu se spriječiti na vrlo jednostavan način - stvaranjem Faradayevog kaveza koji onemogućava praćenje elektromagnetskih signala - a aluminijska folija radi upravo to. 

Bivša FBI agentica Holly Huber, koja je sad izvršna direktorica u kompaniji GlobalSecurityIQ  kaže da ovaj jednostavni trik stvarno djeluje.

- Nije idealan, ali svakako je najeftiniji način - izjavila je za Detroit Free Press

- Cyber prijetnje su toliko dinamične i konstatno se mijenjaju pa je potrošačima teško biti u tijeku sa svime. - dodala je Huber.

Alternativno, vlasnici automobila mogu za malo novaca kupiti Faradayev kavez na internetu. Baš kao i folija, mali spremnik od metalne mreže blokira signale, pa ga kradljivci auta ne mogu uloviti. 

Dramatičan porast krađa

Iz policije potvrđuju da je hakiranje ključeva postao novi novi modus operandi tehnološki naprednih bandi.

Tehnologija otključavanja bez ključa omogućila je vozačima da se više ne moraju zamarati ključevima, umjesto toga dovoljno je pritisnuti gumbić na privjesku za otključavanje, a motor se pali pritiskom na gumb u automobilu.

No ista ta tehnologija ima svoje mane u pogledu sigurnosti - kradljivci automobila shvatili su da na Amazonu ili eBayju za tristotinjak dolara mogu kupiti relejne kutije koje pojačavaju signal, i dok ste vi doma i ukrasti auto u nekoliko sekundi. Uređaj hvata signal privjeska koji služi umjesto ključa i koriste signal za otključavanje i paljenje auta. 

Proizvođači automobila morat će pronaći način da se komunikacija između ključa i auta ne može replicirati - istaknuo je Moshe Shlisel, šef sigurnosne firme Guard Knox.

Prema podacima ureda za statistiku, u Engleskoj i Walesu prošle je godine ukradeno 89.000 vozila, što znači da u prosjeku 'nestane' 10 automobila svakih sat vremena. To je skok od 56 posto u odnosu na 2016. kada je ukradeno 57.000 automobila. Ove brojke ozbiljno dovode u pitanje tvrdnju proizvođača da su automobili sigurniji nego ikad. 

Komentari (10)
  • Zamota kljuc u foliju i stvarno nemoš otkljucat

    22. 7. 2018,   12:32
  • Samo nek kradu! Kad izmišljaju gluposti. Ključ je ključ!

    15. 7. 2018,   13:15
  • ima jedna od prije više godina,.... kada su iz (ne sječam se) mercedesa ? zvali poznatog kradljivca auta da testira njihov zadnji model extra siguran od provale . tip je prišao autu,zapalio novine i bacio ispod auta i u sekundi su se sva vrata otvorila . jer,se aktivirao sistem protiv zapaljenja i za sigurnost putnika otvara sve da putnici mogu van ... ne sječam se ako je bilo istinito,ali smisao je taj.nema što oni mogu izmislit a netko to probit

    13. 7. 2018,   11:24