Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Koji su smisao i svrha života? Googleov robot ima odgovore

None Foto: Flickr/taymazvalley

Googleov tim je kreirao računalo koje je sposobno za razgovor s ljudima. Računalo daje odgovore na upite tehničke podrške, općeg znanja pa čak i filozofije

Kada se postavi pitanje smisla života, svemira i svega ostaloga, fanovi slavnog britanskog pisca znanstvene fantastike Douglasa Adamsa znat će odgovor - 42

No, za razliku od Adamsova računala Duboka Misao, Googleovo posebno utrenirano računalo izračunalo je drugačiji odgovor. 

Googleov tim je kreirao računalo koje je sposobno za razgovor s ljudima. 'Konverzacijski model' računala napravili su Googleovi znanstvenici Oriol Vinyals i Quoc Le. Koristili su bazu slijeda, u kojoj se nastoji predvidjeti sljedeća rečenica u razgovoru. Računalo daje odgovore na upite tehničke podrške, općeg znanja pa čak i filozofije. Podatke crpi iz brojnih izvora, od tehničkih uputa, do baza s citatima iz knjiga, filmova…

Googleovo računalo uspješno je riješilo problem rušenja browsera za surfanje internetom, postavljanje privatne internetske mreže i slično. Sljedeća runda testiranja bilo je simuliranje svakodnevnog čavrljanja. Potom se išlo na kompleksnija pitanja poput pitanja morala, etike i života. 

I koji je odgovor računalo dalo na pitanje što je svrha življenja? "Živjeti zauvijek".

A na pitanje što je smisao života Googleov robot je odgovorio: "služiti za opće dobro". No, nije uspio odgovoriti što je smisao emocija, a mučila su ga i pitanja o moralu i altruizmu. Na primjer, ponudio je zastrašujuću rečenicu da je "imati dijete nemoralno", te da je definicija altruizma: "Ako ne vjeruješ u Boga, onda ne znaš". 

Začudo, dao je i pogrešan odgovor na pitanje koliko nogu ima pauk (odgovorio je tri). No, zato bez problema odgovori tko je Luke Skywalker i da li zna letjeti.  

- Konverzacijski modeli važan su dio u prirodnom razumijevanju jezika i strojnoj inteligenciji - objašnjavaju Googleovi znanstvenici. 

Google već dulje vrijeme radi na razvoju umjetne inteligencije i upravo je taj projekt u posljednjih šest mjeseci naveo mnoge poznate ličnosti poput Stephena Hawkinga, Elona Muska i Billa Gatesa da izraze svoje strahove oko nepredvidivosti i potencijalne opasnosti robota i umjetne inteligencije u budućnosti.

Komentari (12)
  • Pa dobro je i rekao, u danasnjem svijetu je imati dijete nemoralno.

    30. 6. 2015,   17:46
  • Pa na pitanje koja je svrha zivota i nema odgovora pogotove ne ovog naseg zemaljskog punog bolesti,nepravde,mrznje i patnje........to je kao da ja pitam koja je svrha mog komentiranja na 24 sata....jednostavno nema odgovora hehe

    30. 6. 2015,   18:11
  • ma meni bitno 69 lako za 42

    30. 6. 2015,   17:44