Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Koliki su izgledi da će vas na poslu uskoro zamijeniti robot?

None Foto: Flickr/taymazvalley 2

Najveće šanse da ih zamijene roboti imaju djelatnici u telemarketingu i daktilografi dok su vlasnici hotela, menadžeri i inspektori među najsigurnijim zanimanjima

Roboti su sve pametniji, a razvoj umjetne inteligencije je nešto na što mnogi stručnjaci upozoravaju kao potencijalnu opasnost po čovječanstvo u budućnosti. Automobili koji sami voze, roboti kao kućni pomagači već su stvarnost, no hoće li roboti ugroziti vaše radno mjesto?

BBC je sastavio zabavnu infografiku na temelju studije istraživača s Oxforda koja prikazuje rizik koji predstavljaju roboti za vaše radno mjesto.

Najveće izglede da ih zamijene roboti imaju djelatnici u telemarketingu i daktilografi dok su vlasnici hotela, menadžeri i školski inspektori među najsigurnijim zanimanjima.

BBC

Podaci su prikupljeni na temelju procjene devet ključnih vještina svakog posla, uključujući mogućnost društvene interakcije, pregovaranja i uvjeravanja. 

Zanimanja koja zahtijevaju takve vještine imaju manje šanse da će ih roboti zamijeniti. No, čak 35 % zanimanja je u opasnosti od automatizacije u sljedećih 20 godina, što bi pak moglo otvoriti nova radna mjesta kao rezultat.

Komentari (8)
  • Sve nešto izgleda da idemo unazad..

    16. 9. 2015,   18:44
  • Zabušavati i skrivati se šefu??? To ne može niti jedan robot.

    18. 9. 2015,   16:12
  • Treba pogledati Finski rerijal "Pravi ljudi" - što bi bilo kad bi bilo?

    16. 9. 2015,   18:23