Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Koliko je danas topliji vaš grad nego u godini kad ste se rodili?

None Foto: New York Times

Interaktivna karta New York Timesa pokazuje koliko je vrućih dana bilo u vašem gradu u godini kad ste se rodili, ali i koliko će ih biti kad ćete imati 80 godina kako bi vam jasno pokazali u kojem smjeru ide naš planet

Dok se naš planet sve više zagrijava, za što smo glavni krivci upravo mi, možemo očekivati da ćemo u budućnosti imati sve više dana u godini u kojima je temperatura viša od 32 Celzija. 

New York Times objavio je fantastičnu interaktivnu kartu na kojoj možete vidjeti koliko je takvih dana bilo u vašem gradu u godini kad ste se rodili, a koliko ih je danas. 

Isto tako, nastave li se sadašnji trendovi pokazat će vam i koliko bi takvih dana moglo biti kad ćete imati 80 godina. U mom slučaju, u Zagrebu se 1983. godine moglo očekivati oko sedam takvih dana, danaas ih je 18, a 2063. godine moglo bi ih biti čak 33. Odnosno procjena je između 23 i 42 paklena dana. 

KARTU POGLEDAJTE OVDJE

Foto: New York Times

U New York Timesu napravili veliku analizu zajedno sa skupinom klimatologa, ekonomista i analitičara s različitih sveučilišta te se naglašava da bi naša budućnopst mogla biti još i gora, nastave li zemlje sa ovim rekordnim emisijama. Naime, podatke koje su pokazali u interaktivnoj projekciji budućnosti temeljili su na zadržavanju emisija u skladu sa Sporazumom iz Pariza. 

Foto: New York Times

Dok bi po njihovoj projekciji Zagreb mogao imati mjesec dana u godini s paklenim temperaturama, nastave li se ovi trendovi metropole poput New Delhija ili Džakarte mogu očekivati skoro cijelu godinu visokih temperatura.

Komentari (56)
  • Daj Bože da je i po zimi tako toplo.Bolje da kupim pivo nego plin.

    15. 6. 2019,   21:36
  • A niste prije dva tjedna pitali koliko je bio hladniji i vlažniji?

    15. 6. 2019,   21:18
  • New York Times = Fake news

    15. 6. 2019,   20:23