Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kornjača na kotačima: Kolica za oporavak izradili od Legića

None Foto: Sinclair Miller 2

Jedan od radnika zoološkog vrta u Baltimoreu našao je kornjaču slomljenog oklopa. Operirali su je, ali kako su lomovi na donjem dijelu oklopa, morali su izraditi posebna kolica kako bi se mogla oporaviti

Divljoj kornjači slomljenog oklopa liječnici su napravili posebna kolica od LEGO kockica kako bi se mogla slobodno kretati dok se oporavlja.

Jedan od radnika zoološkog vrta u Baltimoreu pronašao je kornjaču u srpnju te su je doveli u svoju bolnicu. Operirali su je i oklop osigurali metalnim pločicama i kirurškom žicom. Ali zbog delikatne ozljede i tih lomova na donjem dijelu oklopa, velik izazov je bio kako osigurati mobilnost kornjači dok se oporavlja. 

- Morali smo donji dio oklopa zadržati iznad poda kako bi mogao zacijeliti - rekao je veterinar Garrett Fraess. Kako se invalidska kolica ne proizvode u veličinama za kornjače, veterinarski tim je izradio nekoliko skica te su ih poslali jednom od prijatelja koji je LEGO entuzijast. 

Foto: Maryland Zoo Baltimore

Samo tjedan dana nakon operacije, kornjača je dobila svoja LEGO kolica sa četiri kotača.

- Uopće nije oklijevao. Krenuo je odmah s kolicima i odlično napreduje - rekao je Fraess koji je dodao da kornjače jako dobro zacjeljuju, ali da je važno da oklop bude stabilan. 

Liječnici kažu da će oporavak kornjače trajati tijekom zime i proljeća te da će ju tek tada pustiti nazad u divljinu. Inače, ova je kornjača prvi put u divljini označena 2000. godine, tako da je stara barem 18 godina. 

Komentari (2)
  • sada se moze kurčit ostalim kornjačama

    27. 9. 2018,   19:42