Obavijesti

Tech

Komentari 25

Kraj pravne trakavice: Majmun ne može imati autorska prava

Kraj pravne trakavice: Majmun ne može imati autorska prava
1

Američki žalbeni sud je nakon višegodišnjeg bizarnog procesa konačno donio presudu prema kojoj majmun Naruto, suprotno tvrdnjama PETA-e, nema autorska prava na svoj selfie

VIDEO

Bizarnoj sudskoj trakavici započetoj zbog selfija koje je majmun Naruto okinuo fotoaparatom fotografa Davida Slatera konačno je došao kraj. Američki žalbeni sud donio je presudu prema kojoj majmuni ne mogu biti nositelji autorskih prava, kao što se ni organizacije za zaštitu životinja, u ovom slučaju PETA, ne mogu proglasiti pravnim zastupnicima životinja u ovakvim sporovima. 

Ovo nevjerojatno pravno natezanje počelo je prilično bezazleno, kada je majmun Naruto 2011. godine uzeo aparat britanskog fotografa Davida Slatera. Fotograf je u to vrijeme bio na proputovanju po Indoneziji i prijateljski raspoloženom majmunu prepustio je igranje s aparatom.

Majmunu se svidio njegov vlastiti odraz u leći aparata, okinuo je gumb i tako je nastao prvi majmunski selfie, a fotografija je odmah postala globalni hit. 

Autorska prava životinja

PETA je 2015. godine podignula tužbu protiv Slatera, smatrajući da majmun koji je uslikao selfie polaže autorska prava na fotografiju te da bi sav prihod od fotografije trebao ići za dobrobit majmuna. 

Majmun izgubio na sudu: Ne može imati prava na selfije
Majmun izgubio na sudu: Ne može imati prava na selfije

Žalbeni sud preuzeo je slučaj u srpnju prošle godine, gdje su pokušavali ustanoviti po kojoj liniji PETA ima legitimitet zastupati prava majmuna u parnici. Sud je na kraju donio pravorijek da PETA ne može zastupati interese Naruta jer zakoni koji su trenutno na snazi ne predviđaju pravno zastupanje životinja u ovakvim pravnim sporovima. 

Pravi motivi PETA-e

- Prema procjeni suda, majmun nema pravnog osnova jer Zakon o zaštiti autorskih prava ne propisuje da životinje mogu podnositi tužbe za zaštitu tih prava - navodi se u presudi. 

Sud je, osim toga, doveo u pitanje i motivaciju PETA-e za podnošenje ove tužbe. 

- Zanimljivo, dok poručuje svijetu da životinje nisu ovdje da bismo ih mi jeli, nosili, eksperimentirali na njima, koristili za zabavu ili iskorištavali na bilo koji način - istaknuo je sud, PETA je angažirala Naruta kao običnog pijuna, nesvjesnog što se zbiva, za ostvarenje vlastitih ideoloških ciljeva. 

- Sud je potpuno promašio poantu - istaknula je PETA u službenoj izjavi.

- Nema sumnje da je Naruto napravio fotografije, a uskratiti mu pravo na tužbu za autorska prava podcrtava upravo to što PETA cijelo vrijeme tvrdi - da je ovdje došlo do diskriminacije iz jednostavnog razloga što se radi o 'neljudskoj životinji' - poručuju iz organizacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama