Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Krajobrazni arhitekti donose ravnotežu estetike i funkcije

None Foto: 24sata 2

Krajobrazni arhitekti nisu "vrtlari". Oni rade s vegetacijom kao jednim od elemenata u projektiranju prostora, istovremeno postižući balans estetike i funkcije.

Kada govorimo o održivoj gradnji i energetskoj učinkovitosti, pritom ne mislimo samo na zidove kuće i tehnologiju unutar zidova koja će pomoći u smanjenju potrošnje energije i emisiji CO2. Jednako je važno i kako organizirate prostor oko kuće. Postojeća vegetacija na parceli Jelušićevih ljeti će velik dio prostora štititi od sunca, a zimi od hladnih vjetrova. No, kako zaštiti svoju privatnost, uzgajati biljke, prostor učiniti ugodnim i korisnim, iskoristiti postojeće materijale, istaknuti prednosti i umanjiti mane vaše okućnice? U tome vam mogu pomoći krajobrazni arhitekti. Mladi i entuzijastični tim krajobraznih arhitekata okupljenih u studiju Naturalistas predočio nam je mogućnosti uređenja prostora oko kuće.

Krajobrazna arhitektura je interdisciplinarna struka koja obuhvaća oblikovanje, planiranje i upravljanje krajobrazima (prirodnim i antropogenim, urbanim i ruralnim prostorima), uz brigu za korištenje i očuvanje postojećih prirodnih i antropogenih resursa. Ona zapravo uključuje sve one prakse kojima možemo smanjiti negativan utjecaj na okoliš i povećati pozitivan društveni utjecaj, istovremeno postižući balans estetike i funkcije. Projektima održive krajobrazne arhitekture, bez obzira na mjerilo (od velikih područja u kojima se planira određeni razvoj ili zaštita do parkinga ili kućnih vrtova), može se, između ostaloga, značajno doprinijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova, pročišćavanju tla, vode, zraka, energetskoj učinkovitosti i obnovi staništa.

Segment održive krajobrazne arhitekture koji je u nekim zemljama odavno dobio na popularnosti, a u drugima tek uzima zamaha je i ponovna upotreba i reciklacija građevinskog materijala. Ona je visoko na listi prioriteta održivog pristupa gradnji u SAD-u, a sve je prisutnija i u krajobraznoj arhitekturi. Upravo projekti krajobrazne arhitekture donose prilike velikih potencijala za ponovnim iskorištavanjem velike količine vrijednih građevnih materijala i to za stvaranje parkova, rekreativnih zona, obranu od buke uz autoceste kao i regeneraciju zapuštenih industrijskih područja. Uređenje takvih područja u parkove pomaže gradu i zajednici da iz neiskorištenih i zapuštenih prostora stvori prostore za rekreaciju, društvena i kulturna događanja. U njima je, uz metode remedijacije tla pomoću biljaka, krajobrazni arhitekti koriste i recikliranim građevinskim materijalom - metalom, drvetom, gumom, ciglom, crijepom, betonom itd.

Kada govorimo o reciklaži odnosno korištenju recikliranih materijala, studio Naturalistas sastavljen je od pojedinaca koji su radeći vani i u Hrvatskoj imali prilike surađivati na nekim projektima koji su u nekom svome segmentu koristili primjerice, reciklirani građevinski materijal (za izradu urbane opreme, temelja, zidova), ali i neke druge materijale (drvo, gumu) za elemente oblikovanja vanjskih prostora.

Dakle, krajobrazni arhitekti nisu "vrtlari". Oni rade s vegetacijom kao jednim od elemenata u projektiranju prostora. S obzirom na raznolikost elemenata s kojima se susreću prilikom projektiranja, krajobrazni arhitekti su organizatori prostora i voditelji interdisciplinarne grupe stručnjaka koji su kompetentni za određeni dio projekta. Ako projektiraju u kojem se nalazi važno arheološko nalazište, u projektni tim će uključiti arheologa.

Iako pogled kroz prozor ovih dana ne inspirira na uređenje okućnice, upravo je zima pravo vrijeme da počnete planirati sadnju bilja i organizaciju prostora oko kuće. BauMax-ov vrtni savjetnik pomoći će vam u tome. Korisne savjete za vrt pročitajte ovdje.

Komentari (8)
  • Super je to, genijalno zanimanje, ali nažalost si rijetko tko to može priuštiti.

    28. 12. 2012,   20:08
  • ljepo je sve ovo pročitati, ali treba puno uvjeta da se poklopi da bi se ovako nešto ostvarilo.

    29. 12. 2012,   20:07
  • kakva bezvezna kuća a i slika je vrhunska sve vidi jednom mom frendu je arhitektica projektirala kući sada mu izgleda ko trafostanica ali ja sam seljak ja to ne kužim he he :))

    30. 12. 2012,   17:39