Obavijesti

Tech

Komentari 8

Krajobrazni arhitekti donose ravnotežu estetike i funkcije

Krajobrazni arhitekti donose ravnotežu estetike i funkcije
2

Krajobrazni arhitekti nisu "vrtlari". Oni rade s vegetacijom kao jednim od elemenata u projektiranju prostora, istovremeno postižući balans estetike i funkcije.

VIDEO

Kada govorimo o održivoj gradnji i energetskoj učinkovitosti, pritom ne mislimo samo na zidove kuće i tehnologiju unutar zidova koja će pomoći u smanjenju potrošnje energije i emisiji CO2. Jednako je važno i kako organizirate prostor oko kuće. Postojeća vegetacija na parceli Jelušićevih ljeti će velik dio prostora štititi od sunca, a zimi od hladnih vjetrova. No, kako zaštiti svoju privatnost, uzgajati biljke, prostor učiniti ugodnim i korisnim, iskoristiti postojeće materijale, istaknuti prednosti i umanjiti mane vaše okućnice? U tome vam mogu pomoći krajobrazni arhitekti. Mladi i entuzijastični tim krajobraznih arhitekata okupljenih u studiju Naturalistas predočio nam je mogućnosti uređenja prostora oko kuće.

Krajobrazna arhitektura je interdisciplinarna struka koja obuhvaća oblikovanje, planiranje i upravljanje krajobrazima (prirodnim i antropogenim, urbanim i ruralnim prostorima), uz brigu za korištenje i očuvanje postojećih prirodnih i antropogenih resursa. Ona zapravo uključuje sve one prakse kojima možemo smanjiti negativan utjecaj na okoliš i povećati pozitivan društveni utjecaj, istovremeno postižući balans estetike i funkcije. Projektima održive krajobrazne arhitekture, bez obzira na mjerilo (od velikih područja u kojima se planira određeni razvoj ili zaštita do parkinga ili kućnih vrtova), može se, između ostaloga, značajno doprinijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova, pročišćavanju tla, vode, zraka, energetskoj učinkovitosti i obnovi staništa.

Segment održive krajobrazne arhitekture koji je u nekim zemljama odavno dobio na popularnosti, a u drugima tek uzima zamaha je i ponovna upotreba i reciklacija građevinskog materijala. Ona je visoko na listi prioriteta održivog pristupa gradnji u SAD-u, a sve je prisutnija i u krajobraznoj arhitekturi. Upravo projekti krajobrazne arhitekture donose prilike velikih potencijala za ponovnim iskorištavanjem velike količine vrijednih građevnih materijala i to za stvaranje parkova, rekreativnih zona, obranu od buke uz autoceste kao i regeneraciju zapuštenih industrijskih područja. Uređenje takvih područja u parkove pomaže gradu i zajednici da iz neiskorištenih i zapuštenih prostora stvori prostore za rekreaciju, društvena i kulturna događanja. U njima je, uz metode remedijacije tla pomoću biljaka, krajobrazni arhitekti koriste i recikliranim građevinskim materijalom - metalom, drvetom, gumom, ciglom, crijepom, betonom itd.

Kada govorimo o reciklaži odnosno korištenju recikliranih materijala, studio Naturalistas sastavljen je od pojedinaca koji su radeći vani i u Hrvatskoj imali prilike surađivati na nekim projektima koji su u nekom svome segmentu koristili primjerice, reciklirani građevinski materijal (za izradu urbane opreme, temelja, zidova), ali i neke druge materijale (drvo, gumu) za elemente oblikovanja vanjskih prostora.

Dakle, krajobrazni arhitekti nisu "vrtlari". Oni rade s vegetacijom kao jednim od elemenata u projektiranju prostora. S obzirom na raznolikost elemenata s kojima se susreću prilikom projektiranja, krajobrazni arhitekti su organizatori prostora i voditelji interdisciplinarne grupe stručnjaka koji su kompetentni za određeni dio projekta. Ako projektiraju u kojem se nalazi važno arheološko nalazište, u projektni tim će uključiti arheologa.

Iako pogled kroz prozor ovih dana ne inspirira na uređenje okućnice, upravo je zima pravo vrijeme da počnete planirati sadnju bilja i organizaciju prostora oko kuće. BauMax-ov vrtni savjetnik pomoći će vam u tome. Korisne savjete za vrt pročitajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način