Obavijesti

Tech

Komentari 0

Kreativci s ključem 'oživjeli' su Tomu Vinkovića iz davne 1973.

Kreativci s ključem 'oživjeli' su Tomu Vinkovića iz davne 1973.
6

Automehaničari iz Buja koji kreću na tržište rada, za završni su rad četvrtog razreda odradili kompleksnu restauraciju traktora Tomo Vinković P18, a pripremili su i karting vozilo, koje je spremno za registraciju

VIDEO

Mala škola, mali grad, ali velika volja za znanjem i maštovitost. I zato se učenici Gospodarske škole u Bujama mogu pohvaliti da su za završni rad napravili karting vozilo te restaurirali i ponovno doveli u funkcionalno stanje već otpisani, 46 godina star traktor.
Mladi automehaničari iz Buja, koji sada kreću na tržište rada, budućnost su ovog deficitarnog zanimanja. Učenik Diego Majkovica je pod vodstvom mentora Igora Vivode izradio i prezentirao GO kart vozilo, dok su učenici Michel Momić i Lukas Hržica rekonstruirali i prezentirali traktor Tomo Vinković P18, pod vodstvom mentora Saše Stikovića.

Bio bi ovo vrlo kompleksan posao i za iskusne automehaničare, a kamo li za mladiće koji tek završavaju školovanje. Jer  karting vozilu bilo je potrebno izraditi konstrukciju, kao i spojiti sve potrebne mehaničke i električne dijelove. Traktor Tomo Vinković P18 iz 1973. godine bio je posve neispravan. Na njemu nisu valjali niti mehanički, niti električni dijelovi, poput motora, mjenjača, svjetla, pokazivača smjera i sustava za paljenje. Također kompletna karoserija traktora bila je oštećena zbog dugog stajanja i puna korozije.
No dečki su se pod mentorstvom svojih profesora primili posla, pa karting vozilo sada juri, a stari Tomo Vinković ponovno sjaji i bez problema može u obavljanje poljoprivrednih radova. GO kart je izrađen od kvadratnih cijevi dimenzija 30 puta 30 mm. Sve se precizno mjerilo i zavarivalo, tokarilo, bušilo i pričvršćivalo ručno i strojno. Na kraju je montiran Hondin motor od šest konjskih snaga i obujma 200 cm3.
I kod traktora su radovi bili opsežni, no sada ova poljoprivredna zvijer od 18 konjskih snaga i teška 730 kilograma samo čeka registraciju i spremna je za sve poslove.
- Ovakvi radovi koji povezuju teoretska i praktična znanja, koja se primjenjuju na konkretnim radnim primjerima iz prakse, omogućavaju učenicima stjecanje potrebnih znanja i vještina neophodnih u daljnjem radu. Na ovaj način učenici kroz proces školovanja ulažu u sebe te se usvajanjem potrebnih znanja i vještina pripremaju za tržište rada - kažu profesori Saša Stiković i Igor Vivoda.
No neće sve stati na karting vozilu i traktoru, pa su planovi za sljedeću školsku godinu veliki. Učenici i profesori izradit će električno karting vozilo, prenamijeniti ručnu kariola (tačke) u mehaničke s motorom te izrađivati i rekonstruirati stara i neupotrebljiva vozila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto