Obavijesti

Tech

Komentari 0

Kreativcima dajemo šansu da razviju ideje za budućnost

Kreativcima dajemo šansu da razviju ideje za budućnost

Donacijski natječaj Hrvatskog Telekoma "Generacija NEXT" otvoren je za prijave do 15. lipnja, a ukupna vrijednost natječaja je 700.000 kuna. HT će pratiti projekte od ideje do realizacije

VIDEO

Maja i Mihael izradili su model ekološkog uzgoja pilića. Njihova kućica ima fotoćelije i lasere.

- Kada kokoši nemaju hrane, dobijete e-mail - rekla je Maja, a Mihael dodao da se vrata zatvaraju tek kad svi pilići uđu u kuću.

- Mama i tata imaju piliće i stalno ih idu hraniti pa sam ja to odlučio automatizirati - pohvalio se Mihael.

Maja Pavlić i Mihael Orak, te njihov mentor, profesor Roman Rubčić iz Osnovne škole Iver u Sesvetama predstavili su svoje inovativno rješenje na trećoj konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" , a publici se s "Pametnim kokošinjcem" predstavila i Nika Bošnjak (14), učenica 8. razreda Waldorfske škole u Rijeci, koja je projekt radila s mentoricom Ivanom Žužić u Centru tehničke kulture Rijeka.

Natječaj u vrijednosti 700.000 kuna

Ova dva projekta izrađena su u suradnji s Croatian Makers Ligom, za njihov natječaj Izradi!, te su oba nagrađena u svojim kategorijama. Institut za razvoj i inovativnost mladih provodi nekoliko projekata za razvijanje robotike, programiranja i digitalne pismenosti kod učenika i učenica. Također su nagrađeni na donacijskom natječaju Hrvatskog Telekoma Generacija NEXT.

Pokretanje videa...

01:17

Hrvatski Telekom ove je godine po 14. put raspisao donacijski natječaj “Generacija Next“. Prijave su krenule 15. svibnja i traju do 15. lipnja. “Generacija Next“ donira 700.000 kuna u znanja i vještine generacija čije vrijeme tek dolazi.

Na natječaj se mogu prijaviti obrazovne institucije, neprofitne organizacije i zajednice prijavitelja ili partnerski projekti.

U prvoj kategoriji Digitalne inovacije uz Internet stvari traže se konkretna IoT rješenja koja utječu na lokalnu zajednicu - projekte koji otvaraju novu perspektivu u obrazovanju, zdravstvu, prometu i području šire društvene odgovornosti. Predviđeni broj prihvaćenih projekata je 50 u ukupnom iznosu donacije 400.000 kuna. 

 Druga kategorija su istraživački znanstveni projekti u koje će HT uložiti 300.000 kuna. Traže se projekti koji se odnose na nove tehnološke koncepte koji će unaprijediti, olakšati ili omogućiti bržu primjenu tehnologija 5G, Nb IoT, umjetne inteligencije, virtualne ili nadopunjene stvarnosti. 

Izuzetno je važno istaknuti kako su u sklopu ovog natječaja djeca i mentori vođeni kroz cijeli proces, od edukacije, testiranja kroz praksu naučenog pa do same realizacije i prezentacije projekta.

- Ovogodišnji donacijski natječaj ‘Generacija Next’ još smo jače vezali uz naše poslovanje i tehnološke trendove relevantne za budući razvoj društva - poručio je Davor Tomašković, predsjednik uprave Hrvatskog Telekoma.

Članovi Povjerenstva su ključni predstavnici akademskog, političkog, društvenog života te poduzetništva: Tome Antičić, državni tajnik u MZIO, Bernard Gršić, državni tajnik SDURDD-a, Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu, Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a, Mislav Grgić, dekan FER-a, Zvonimir Guzović, dekan FSB-a, Neven Vrček, dekan FOI-a, Ivica Puljak s FESB-a, Luka Arbus, direktor tvrtke Pet minuta, Damir Sabol, osnivač tvrtke Photomath, Marko Matijević, osnivač portala srednja.hr i mirovina.hr, Paolo Zenzerović iz IRIM-a, Saša Kramar, član Uprave za poslovne korisnike HT-a, Ana Pauzar, direktorica online poslovanja HT-a te Nina Išek Međugorac, direktorica Odjela korporativnih komunikacija HT-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'