Obavijesti

Tech

Komentari 9

Krenuli od interneta u ruksaku, a njihov uređaj sad žele mnogi

Krenuli od interneta u ruksaku, a njihov uređaj sad žele mnogi
1

Valent Turković osnivač je MeshPointa, startupa koji razvija uređaj za besplatni Wi-Fi koji bi se koristio u kriznim situacijama. Sada ga žele i u Jordanu

VIDEO

Osječki MeshPoint dobio je lani Europas nagradu za najbolji humanitarni tech proizvod, a to je bila kruna višegodišnjeg rada na razvoju projekta koji osigurava besplatnu bežičnu mrežu svima koji se nađu u kriznim situacijama. Sve je počelo 2015. kada su na hrvatsko-srpsku granicu nahrupile tisuće izbjeglica iz Sirije koji nisu imali nikakav način komunikacije s obiteljima.

Tada su članovi udruge Otvorena mreža, među kojima je bio i Valent Turković (39), došli u Tovarnik s ruksacima na leđima na kojima je pisalo FREE WIFI i pomogli svima koji su se našli u krizi. 
- U ruksake smo stavili rutere, baterije i krenuli tamo. Ubrzo smo shvatili da tamo ne radi 3G mreža, ni mobiteli i internet, pa smo sastavili različite komponente kako bismo omogućili korištenje 4G mreže. Doslovce smo sklopili bežični toranj na tronošcu s više rutera i to je radilo super - rekao je Valent.

Otvorena mreža

Kaže da je to bilo prekompleksno za humanitarne organizacije koje se stalno sele i trebaju mobilnije rješenje. Tu je nastala ideja o MeshPointu, koji bi trebao omogućiti laganu i brzu uspostavu interneta. Dosad su razvili već treću generaciju prototipa koji su u više navrata testirali na terenima i u kampovima u kojima borave izbjeglice. Kad je došlo vrijeme da se u projekt uloži novac i pokrene tvrtka, prijatelji koji su radili na tome sve su prepustili Valentu i Milijani Mićunović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Valent je ispričao kako su MeshPoint doradili i testirali u kampu u Slavonskom Brodu, gdje je 12 hot-spotova s po tri MeshPointa radilo mjesecima. Tu su i pokazali da radi kako je i planirano te su se pojavile razne organizacije zainteresirane za uređaj.

- Imamo suradnju s HGSS-om, Crvenim križem, engleskim GSS-om, koji želi uređaj, također UNICEF-om, koji je otvorio vrata velikih humanitarnih organizacija, a imamo i pozive iz velikog izbjegličkog kampa u Jordanu - kaže Valent, koji se godinama bavi razvojem internet komunikacija. Kada bi se MeshPoint našao na tržištu, koštao bi oko 2000 dolara, ali to nije primarni cilj njegovog razvojnog tima.

- Radije bismo ga nudili uslužno. Proizvod je licenciran, ali nije zaštićen, imamo otvoren softver i hardver jer smatramo da su komunikacije jedno od ljudskih prava i vjerujemo u taj humanitarni dio, da u kriznim situacijama treba pomagati. On prvenstveno treba služiti u humanitarne svrhe u vrijeme krize, ali može služiti i kod svih outdoor eventa, znači koncerata, sportskih događaja i slično, kad ljudima treba besplatna bežična mreža - kaže Valent, koji već godinama humanitarno MeshPointom podupire svjetsko natjecanje u ekstremnim sportovima Pannonian Challenge, na koje dođe i do 5000 ljudi iz cijelog svijeta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh
DIGITAL TAKEOVER

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe jedan je od najuspješnijih biznismena u Europi, a njegov poslovni put do vrha inspirativna je priča o poslovanju u kojem uvijek treba imati rješenje u rukavu za najgore situacije

Evo kako kupovati povoljnije nakon sezonskih sniženja
ZNAČAJNA UŠTEDA

Evo kako kupovati povoljnije nakon sezonskih sniženja

Ljetna sezonska sniženja su završila, no to ne znači i kraj popustima i niskim cijenama. Ako pomnije pratimo ponude u trgovinama i web shopovima, proizvode po sniženim cijenama možemo kupovati tijekom cijele godine
Znate li što je kriptomarka? Evo kako izgleda prva hrvatska
Marka iz budućnosti

Znate li što je kriptomarka? Evo kako izgleda prva hrvatska

Uskoro će se na domaćem tržištu pojaviti prva digitalno-analogna kombinacija poštanske marke, čiji će dio služiti za uobičajeno slanje pošte, a dio za korištenje na blockchainu