Obavijesti

Tech

Komentari 14

Kriju li tuneli ispod Teslinog laboratorija tajna istraživanja?

Kriju li tuneli ispod Teslinog laboratorija tajna istraživanja?
16

Novi dokumentarni serijal o Nikoli Tesli istražuje mogućnost da su ga ubili zbog 'zrake smrti' na kojoj je radio, a povjesničar i vojni istražitelj žele otkriti jesu li ispod njegova laboratorija skrivena istraživanja

VIDEO

Nikolu Teslu s pravom se naziva jednim od najvećih izumitelja i čovjekom koji je zaslužan za 20. stoljeće. Radio, izmjenična struja i više od 300 njegovih izuma oblikovali su naš današnji svijet. Tesla je u 84. godini života umro 1943. godine u hotelskoj sobi u New Yorku, sef mu je bio otvoren, a brojni dokumenti su nestali. Službeno se navodilo da je Tesla umro prirodnom smrću. No što ako nije? 

Upravo na ovome počiva cijeli novi serijal na Discovery Channelu koji istražuje Teslinu smrt i njegove izume. Što ako je Tesla ubijen zbog prvog masovnog oružja koje je upravo on izumio? 

Discovery Channel Discovery Channel
7
| Foto: Discovery Channel

U serijalu Tajna Tesline smrti ključnim navode objavu velikog seta dokumenata o Tesli koje je čuvao FBI, a koji su otkrili nove detalje o Teslinu životu i izumima. Među njima se tako spominje i 'zraka smrti', o čemu je Tesla pričao, ali nije bilo nikakvih dokaza da je ikad napravio oružje, koje se temeljilo na bežičnom prijenosu velike količine energije koja je mogla srušiti neprijateljske letjelice. Tako se navodi i da su Amerikanci, Rusi, ali i brojne druge sile bile zainteresirane za potencijal ovog oružja.

Htio je 'zraku smrti': Trumpov stric za FBI pratio Nikolu Teslu
Htio je 'zraku smrti': Trumpov stric za FBI pratio Nikolu Teslu

Glavni junaci serijala su povjesničar Cameron Prince i vojni istražitelj Jack Murphy koji u prvoj epizodi kreću na put oko svijeta kako bi otkrili informacije o Teslinim izumima te istraživanjima koja su nestala te pokušavaju otkriti pozadinu 'Zrake smrti'.

Znamo da će ih istraživanja odvesti diljem Amerike, ali i u naše krajeve. U prvoj epizodi, koju smo imali prilike nekoliko dana uoči premijere, mogli smo vidjeti razgovor s Teslinim najbližim živim rođakom, ali i potragu za tunelima koji se možda skrivaju ispod tornja koji je Tesla gradio na Long Islandu.

Naime, Tesla je uz svoj laboratorij početkom 20. stoljeća počeo graditi veliki toranj, koji je poznat pod nazivima Wardenclyffe toranj ili Teslin toranj. Njegova zamisao je bila da će ovakvim tornjevima bežično slati signale, ali zbog problema s financiranjem gradnja je stala 1906. i toranj nikad nije bio operativan, a 1917. godine je demontiran. 

Murphy i Prince u prvoj epizodi serijala traže nacrte tornja i kreću u potragu za tunelima uz pomoć naprednih senzora, a cijela epizoda završava tako da znamo da su našli tragove koji ukazuju da bi tu mogao biti tunel. Oni spekuliraju da se u njima možda krije dio Teslinih istraživanja koji bi mogli pokazati više detalja o samoj 'zraci smrti'. 

Dok pratimo samu potragu, drugi dio priče fokusiran je na inženjera Arona Koscha koji sa svojim timom i saznanjima Princea i Murphyja pokušava izraditi prototip 'Zrake smrti'. Naime, ako uspiju dokazati da je konstrukcija prototipa moguća, to bi im potvrdilo mogući motiv za Teslino ubojstvo te bi išlo u prilog teoriji da je ubijen. 

Ono što se iz prve epizode vidi je da ćemo do kraja serijala dobiti jako puno pitanja, ali i da ćemo puno čekati na neke konkretnije odgovore. U stvarnosti je Tesla o tom izumu govorio kao o sredstvu koje bi trebalo osigurati mir. On je trebao moći uništiti sve u krugu od par stotina kilometara i ako bi ga imala svaka zemlja, koja onda ne može biti uspješno napadnuta, tada ni rat ne bi imao svrhe.

Discovery Channel

Serijal Tajna Tesline smrti s emitiranjem počinje ove subote, 27. siječnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Prije 19 godina objavili su prvi video ikad na YouTubeu. Znate li koji je video najgledaniji?
A DANAS BERU MILIJARDE

Prije 19 godina objavili su prvi video ikad na YouTubeu. Znate li koji je video najgledaniji?

Nakon 19 godina postojanja, YouTube broji 2.7 milijardu mjesečno aktivnih korisnika diljem svijeta. Tada vjerojatno nitko nije mogao ni predvidjeti kakvu će popularnost ova platforma steći

Google ulaže 600 mil. eura u Nizozemsku, 125 novih radnika
PODATKOVNI CENTAR

Google ulaže 600 mil. eura u Nizozemsku, 125 novih radnika

Google je u utorak objavio da će uložiti 600 milijuna eura u novi podatkovni centar u Nizozemskoj, koji bi trebao zaposliti 125 radnika
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...