Obavijesti

Tech

Komentari 6

Kroz aplikaciju 'Settle' uskoro ćemo moći slati i primati novac

Kroz aplikaciju 'Settle' uskoro ćemo moći slati i primati novac
17

Settle će omogućiti da jednostavno šaljemo ili primamo novac unutar aplikacije, ali i tvrtkama da primaju plaćanja bez oslanjanja na POS uređaj. Radit će bez obzira na banku i uređaj

VIDEO

Hrvati će početkom sljedeće godine dobiti novu aplikaciju Settle kojom će moći obavljati plaćanja, ali i slati i primati novac. To je u ponedjeljak na konferenciji Shift Money najavio Daniel Döderlein, direktor tvrtke Auka, predvodnika u mobilnom plaćanju u nordijskim zemljama. 

Govoreći na konferenciji, Döderlein je rekao da se radi o europskoj aplikaciji koja je izgrađena na njihovoj tehnologiji, a već sada se budući korisnici mogu predbilježiti za korištenje aplikacije koja će biti dostupna svima u Hrvatskoj, bez obzira na banku ili mobilni uređaj.

Osnovna funkcionalnost aplikacije je da ćete u njoj moći bilo kome poslati novac ili primiti, a pritom koristiti financijska sredstva iz niza izvora. Kao identifikaciju ćete koristiti vlastiti telefonski broj, a nakon toga ćete trebati i potvrditi svoj identitet skeniranjem osobne iskaznice i vašeg lica. 

Settle će imati mogućnost rada i za tvrtke, što će tvrtkama ili obrtima omogućiti da primaju digitalna plaćanja bez oslanjanja na POS uređaje.

Hrvatska će ujedno biti i prvo tržište na kojem će Settle biti dostupan.

- Hrvatska nam je oduvijek bila zanimljiva kao potencijalno tržište. U Hrvatskoj još prevladava kultura oslanjanja na gotovinu prilikom plaćanja - i kupci i prodavači pritom nailaze na niz problema koje Settle rješava. Primjerice, naše je istraživanje pokazalo da stanovnici Hrvatske žele bolju kontrolu nad svojom potrošnjom i mogućnostima dijeljenja računa prilikom plaćanja, dok je prodavačima problem rukovanje gotovinom te privlačenje novih kupaca - uključujući i turiste - rekao je Döderlein.

Pojasnio je kako su odlučili krenuti iz Hrvatske iz istog razloga koji ih motivira da Settle predstave u drugim zemljama EU. Naime, radi se o novoj europskoj regulativi na području plaćanja - PSD2 - koja će od rujna sljedeće godine potpuno otvoriti bankarstvo. To znači da će banke morati omogućiti pristup korisničkim računima licenciranim trećim stranama. Döderlein kaže kako će banke, ali i bilo tko s dovoljno velikom korisničkom bazom, htjeti pronaći način na koji će zadržati kontrolu nad sustavima plaćanja prije nego se pojavi treća strana i oduzme im tu kontrolu. 

Döderlein je to pojasnio i na primjerima Facebooka, Spotifyja ili Googlea. Facebook koji je mnogima prva stranica koju vidimo ujutro tako bi nam mogao prikazati i stanje računa, Spotify bi se mogao riješiti naknada koje plaća za obradu plaćanja, a Google bi mogao koristiti sve što zna o nama da nam savjetuje kako da štedimo kako bi si za određeno vrijeme mogli kupiti neki proizvod.

Settle će u Hrvatskoj provoditi lokalne operacije kroz  kroz specijaliziranu tvrtku te namjene (tzv. single purpose vehicle, SPV). Döderlein naglašava da se Auka na ovaj korak odlučila kako bi osigurala da lokalna inačica nagrađivane aplikacije bude odgovarajuće prilagođena, potom kako bi Auka mogla pružiti odgovarajuću podršku te kako bi se olakšalo širenje aplikacije na druga tržišta unutar EU tijekom sljedeće godine. Većina prihoda iz ovog lokalnog rasta bit će uložena u daljnji razvoj platforme u regiji, uključujući investiciju u lokalnu tvrtku, ulagače, partnere i korisnike, rekli su iz Settlea.

- Za razliku od međunarodnih aplikacija za plaćanja, Settleom će se upravljati iz Europe, a lokalne podružnice bit će primarni korisnici prihoda i dobiti. Većina prihoda bit će zadržana u hrvatskom entitetu tvrtke, čime želimo stvoriti više radnih mjesta i potaknuti lokalnu inovaciju  - naglašava Döderlein.

Kako nam je pojasnio, korisnici će novac dobiti u roku nekoliko sekundi, ali oni će morati naplatiti naknadu za to, jer kretanje novca kroz Europu nije besplatno, no tvrdi da će biti iznimno konkurentni u tome. Plaćanje u trgovinama također će biti besplatno, ali trgovci će plaćati konkurentnu naknadu za korištenje Settlea. 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno