Obavijesti

Tech

Komentari 2

Kućanski aparati koji troše manje čak i od obične žarulje!

Kućanski aparati koji troše manje čak i od obične žarulje!
1

Odlučni u ideji smanjenja svog negativnog utjecaja na okoliš, kao i smanjenja potrošnje električne energije u kućanstvu, za Marka i Renatu odabir štednih kućanskih aparata bio je logičan slijed

VIDEO

Premda se u Hrvatskoj bilježi blagi rast prodaje uređaja više energetske efikasnosti, razlog tomu nije nužno ekološka osviještenost kupaca već logičan odabir uređaja s boljim karakteristikama. Jelušići su po pitanju zaštite okoliša kroz uštedu energije još uvijek u manjini. No, to ne znači da im je financijska računica bila nebitan faktor. 

Procjenjuje se da uređaj iz A energetskog razreda troši oko 15% manje energije u odnosu na uređaj iz C energetskog razreda, a svi kućanski aparati troše do 20% ukupne energije u kućanstvu. Među najveće potrošače spadaju hladnjaci i perilice rublja. 

Pri kupnji novog uređaja osim cijene samog aparata, obratite pozornost na karakteristike uređaja. Štedni uređaji iziskuju višu početnu investiciju, ali dugoročno postižu bolje rezultate, odnosno uštede. Tako, primjerice, aparati stari 10 godina troše oko 50% električne energije više od ovih novih. Uštede struje mogu se smatrati kao mjesečne rate kojima otplaćujete aparat tokom njegovog životnog vijeka.

Budući da kućanski aparati spadaju među veće potrošače električne energije, prema Pravilniku o označavanju energetske učinkovitosti kućanskih uređaja perilice i sušilice za rublje, perilice za suđe, električne pećnice, hladnjaci i ledenice, klimatizacijski uređaji te žarulje s direktnim napajanjem iz električne mreže, službeno moraju imati oznaku koja kupca informira o tome koliko učinkovito taj uređaj iskorištava električnu energiju i vodu te koliku buku razvija prilikom rada. 

Proizvod najviše klase učinkovitosti ima oznaku A+++

Postoji sedam klasa energetske učinkovitosti: najlošija klasa proizvoda nosi oznaku „D", umjesto dosadašnje oznake „G". Proizvod najviše klase učinkovitosti ima oznaku „A+++" . Oznake se razlikuju i po boji, tako je najviša klasa uvijek zelena, a najniža crvena. Oznake A+, A++ i A+++ su nove oznake za klase visoke energetske učinkovitosti. Već se koriste za hladnjake i zamrzivače, perilice rublja i perilice posuđa, a za TV prijemnike su u upotrebi od studenog 2011.

Primjerice, hladnjak s oznakom A troši manje energije od onoga označenog oznakom D, ili perilica za rublje klase A troši manje vode i struje od onih označenih sa E ili F. Na tržištu su dostupni vrlo ekonomični hladnjaci hladnjak A+++ razreda energetske učinkovitosti koji za rad koriste samo pola energije od štedne žarulje.

Ploča za kuhanje, pećnica i napa, također su značajni potrošači energije. Indukcijska ploča za kuhanje troši manje energije za zagrijavanje hrane od staklo keramičke ili plinske ploče. Kod perilica za rublje i suđe, tako osim uštede električne energije treba uzeti u obzir i uštedu vode, dok perilice sa sušilicom ili samostojeći zamrzivači rijetko, zbog visoke potrošnje električne energije, postignu energetsku klasu A. 

Uz ekonomsku koristi koja je direktno povezana s korištenjem energetski učinkovitih aparata, nova generacija ovih uređaja i dizajnerski je odlično rješenje za vaš dom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način