Obavijesti

Tech

Komentari 0

Kuhamo za beskućnike, tako najbolje učimo o humanosti

Kuhamo za beskućnike, tako najbolje učimo o humanosti
3

VRIJEDNI HUMANITARCI: Na inicijativu profesorica Dunje Kaleb i Ane Gelo, učenici splitske III. gimnazije uključili su se u brojne humanitarne akcije i projekte za pomoć potrebitima i ugroženima

VIDEO

Građani bi općenito trebali biti socijalno osjetljiviji, primijetiti problem susjedstva i popraviti odnos prema sugrađanima u oskudici jer se svatko može naći u takvoj neprilici.

Kad bi se barem sve škole našega grada odazvale kakvoj akciji, beskućnici bi svaku večer jeli topli obrok, poručuju nastavnici i učenici iz splitske III. gimnazije koja stoji iza humanitarnih akcija za potrebite. Profesori te prirodoslovno-matematičke gimnazije jednom tjedno donose hranu za beskućnike splitskom prihvatilištu udruge MoSt, a učenici prikupljaju namirnice i druge potrepštine za tamošnju socijalnu samoposlugu u kojoj se opskrbljuju siromašne splitske obitelji.

S akcijama su započeli prije tri godine na inicijativu profesorice biologije i kemije Dunje Kaleb te Ane Gelo, koja predaje vjeronauk.

- Preko medija smo čuli za simpatične žene udruge ‘O LA LA’ koje se brinu o obrocima za beskućnike. Nazvali smo ih i dogovorili prvi datum. Kad smo ideju podijelili s kolegama, svi su bili oduševljeni. Ideja nam je prirasla srcu te smo odlučili kuhati jednom mjesečno - kaže prof. Kaleb.

O svojem trošku

U akciju su uključeni svi profesori, kao i ravnateljica Mirjana Matijević, a učenici su na sebe preuzeli prikupljanje namirnica za socijalnu samoposlugu.

- Kad oglasimo datum na ploči, javi se deset profesora. Četvero kuha glavni obrok, a drugi su zaduženi za kolače, voće, kruh i sokove. Profesori kupuju potrebne namirnice o svojem trošku, kuhaju kod kuće, a nas dvije skupljamo sve obroke i do 19.30 sati vozimo u udrugu MoSt. Zimi kuhamo kaloričniju hranu, a kad zatopli, prelazimo na nešto laganije. Nama profesorima puno znače ove akcije, uporni smo, a kuhanja nas je dodatno zbližila kao kolektiv. Raduje nas pomoći ljudima koji se nalaze u ovako teškoj situaciji. Nas svaki put iznova veseli ova akcija, a želimo biti i primjer mladima - dodala je Gelo.

Kažu kako im beskućnici pomažu u iznošenju hrane iz vozila i serviranju, no znaju biti povučeni i stidljivi zbog situacije u kojoj se nalaze.

Bude i smiješnih zgoda, a strepnje hoće li im se lonci puni juhe i sarmi proliti po autu tjeraju vedrinom.

- Jednom sam kasnila i izišla u ‘kućnom izdanju’ tražeći pomoć od beskućnika za prijenos lonaca do prihvatilišta u zgradi u Gundulićevoj. Jedna od njih, kad me ugledala, upitala me jesam li nova korisnica prihvatilišta - prisjetila se Kaleb.
Učenici ove gimnazije su tri godine uključeni i u program socijalne samoposluge, koji također organiziraju ove dvije profesorice, kroz akciju “Jedan razred, jedan proizvod”. Naime, određeni razred zadužen je za prikupljanje neke vrste proizvoda, kao što su šećer, brašno ili pojedine higijenske potrepštine, a svaki učenik donese po komad.

- Ovim akcijama razvijamo empatiju prema siromašnima, starima i potrebitima. Ljudi su željni susreta, razgovora, tople riječi, a ne samo materijalnih dobara. Naime, učenici kroz cijelo školovanje uče o humanosti iz hrvatskoga jezika, vjeronauka, sociologije i povijesti, pa smo htjeli tu teoriju prenijeti u svakodnevni život - poručuju ove agilne profesorice humanitarke.
Dodajmo da je III. gimnazija Split godinama škola-prijatelj i Gimnaziji Vukovar.

- U teškim vremenima smo školu opskrbili lektirnim djelima i računalima. Sakupljali smo i novac za pomoć pri obnovi vodotornja u Vukovaru, a već dulje pomažemo Caritasu Knin, sudjelujemo u svim akcijama Crvenog križa ‘Solidarnost na djelu’ te smo bili organizatori humanitarnog koncerta za pomoć splitskoj pedijatriji. Ove godine prvi put smo sakupljali sredstva za opremu HGSS-a - ističu profesorice III. gimnazije.

- Kao i svaki početak, teško je odvojiti vrijeme i pokrenuti se, ali na kraju, kad su rezultati vidljivi, ništa ne može nadomjestiti taj osjećaj ispunjenosti - rekle su Petra Stupalo i Antonia Bartulović iz 3.c. Poslije srednje škole Petra se želi posvetiti humanitarnim koncertima jer pohađa glazbenu školu. Antonia razmišlja o organiziranju trkačkog maratona u humanitarne svrhe.
- Mi učenici želimo da humanitarni rad bude izvannastavna aktivnost za sve škole grada Splita. Predlažemo da se u takve aktivnosti uključe i osnovne škole kako bi u učenicima odmalena probudili empatiju za potrebite - zaključila je Hana Perhat.

Surađuju i s centrom ‘Slava Raškaj’

III. gimnazija Split je već godinama škola-prijatelj Centra za odgoj i obrazovanje ‘Slava Raškaj’ Split, koji obrazuje i skrbi o djeci, mladeži te odraslima s oštećenjem sluha, govora i motoričkim ili funkcionalnim oštećenjima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju