Obavijesti

Tech

Komentari 1

Kuhanjem i šivanjem djeca opet uče kako biti kreativna

Kuhanjem i šivanjem djeca opet uče kako biti kreativna
3

Iako ga već dugo nema u obaveznim predmetima, domaćinstvo sve više postaje dio izvannastavnih aktivnosti. Rad rukama osobito je važan za razvoj šake i fine motorike...

VIDEO

Ruke ovih mališana, za razliku od mnogih, već dobro znaju kako će udjenuti konac u iglu i zašiti otpali botun (gumb), govori učiteljica Marilda Grubišić iz OŠ Petra Perice u Makarskoj.

Iako domaćinstvo u školi nije prepoznato ni kao izborni predmet, već sedam godina, u sklopu izvannastavnih aktivnosti, u svojoj ga školi poučava učiteljica Marilda Grubišić.

- Presretni su kad sami, ili uz moju pomoć, mogu ispeći neki kolač, izraditi ukras. Ovdje djeca razvijaju finu motoriku, odmakli smo ih iz školske klupe i krutog frontalnog nastavnog rada, redefinirali smo organizaciju odgojno-obrazovnog procesa i djeci pomogli da budu aktivni sudionici u radu - objašnjava.

Marilda jedna je od rijetkih koje su se odlučile uzeti domaćinstvo kao izborni predmet.

- Dobro je djecu informatički opismenjavati, u tome je budućnost, ali djeca su nam zaboravila kretati se, biti kreativni, razmišljati na drukčiji način - govori ona.

Ovakve će aktivnosti, ističe, djeci pokazati kako izgleda stvarni rad.

Previše sjede

Današnje generacije puno vremena provode u virtualnom svijetu s virtualnim prijateljima, odnarodili su se, i puno vremena provedu sjedeći.

Počela je prije sedam godina u suradnji s udrugom Sunce, koja skrbi o djeci s posebnim potrebama. Marilda je zatražila i pomoć poznatih makarskih hotelijerskih kuhara, pa djecu vodi u makarske hotele, gdje se uče bontonu.

- Neka djeca ne znaju što je to paradižot, rožata. Ali kad ih sami pripreme, nauče. Spremali smo i poznatu makarsku tortu Makaranu, domaće sokove i još mnogo toga. Odlazimo na zaštićeni prostor Parka prirode Biokovo Kotiština, skupljamo bajame i onda ih pržimo u šećeru, kuhamo domaću marmeladu i od nje spremamo kolačiće i još puno - kazuje nam Marilda, ističući kako vještine koje na ovaj način usvoje nikad neće biti zaboravljene.

U domaćinstvu se učenici susreću s određenim problemima. Nekad im pomognemo, a nekad ih pustimo da sami smisle kako taj problem riješiti jer tako razvijaju nove vještine, kaže Stanislava Vencl, profesorica kemije i biologije iz OŠ Trnjanska u Zagrebu.

Ona u sklopu domaćinstva, koje u školi imaju već drugu godinu, učenike uči šivanju. Radionice vode učitelji razredne nastave, nastavnici i domar. Troškove za domaćinstvo pokrivaju iznajmljivanjem dvorane za tjelesni.

- Troškovi nekad budu veći, ali vrijednost ove aktivnosti i svega što učenici ovdje nauče je nemjerljiva - kaže ravnateljica Nada Šimić.

Zaposlenici škole su prije nekoliko godina shvatili da djeca žele neku aktivnost koja će biti potpuno drukčija od onih koje su vezane uz učenje i ocjene.

- U razgovoru s roditeljima shvatili smo da bi im ovo bilo sjajno. Sat se održava najmanje jednom tjedno, a profesori to vode s puno volje i nije im problem ostati i koji sat dulje nakon nastave - kaže ravnateljica.

Djeca otkriju što im se sviđa

Domar Hrvoje Šuk kaže da djeca s lakoćom obavljaju sve zadatke koje im zada.

- Mnogo djece živi u stanu i nemaju priliku raditi alatom, a ovdje mogu naučiti mnogo toga što im može koristiti. Danas smo iskoristili metalnu konstrukciju starih stolova te smo pomoću alata i dasaka napravili klupe - govori Šuk.

Na domaćinstvu netko otkrije da mu se sviđa rad s drvom, nekome se svidi organizacija rada, pa se tad počnu i profesionalno usmjeravati. Vrlo je neobično što im je ova izvannastavna aktivnost najzanimljivija, istaknula nam je nastavnica Vencl.

- Inače se djeca teško nakon nastave zadrže u školi jer imaju druge obaveze, ali za domaćinstvo nas po hodnicima vuku za rukav. Ovdje vide da problem mogu riješiti svojim angažmanom. Ni jedan rezultat, bio on ručak ili ocjena, neće doći samo tako - kaže Stanislava Vencl.

Njene riječi odmah je potvrdila Iskra Jakob, učenica petog razreda, koja kaže da ju je domaćinstvo najviše naučilo strpljenju. Da djeca na tom satu sve rade s guštom, kaže i učiteljica Luci Plenković Omerso, koja učenike uči kuhati jednostavna zdrava jela.

- Djeca su na domaćinstvu vidno opuštenija nego na drugim predmetima i pristupaju mu s većim entuzijazmom, a jedan od razloga za to je sigurno neocjenjivanje - kaže Omerso.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju